Queen of Soul Aretha Franklin op 76-jarige leeftijd overleden

aretha franklin

De gezondheid van de zangeres ging hard achteruit

Soulzangeres Aretha Franklin is vandaag overleden aan de gevolgen van kanker. De 76-jarige zangeres overleed in haar huis in Detroit, zo lieten medewerkers van de legendarische zangeres weten aan Amerikaanse media.

Gezondheid

Deze week werd naar buiten gebracht dat de gezondheid van de zangeres hard achteruit ging. In 2010 kreeg de zangeres te horen dat ze alvleesklierkanker had. De Queen of Soul was afgelopen week thuis en kreeg hospicezorg en werd omringd door vrienden en familie. Gisteren meldde neef Tim nog over zijn tante dat ze nog alert was en dat ze hoop hadden. “Ze is alert, lacht, plaagt en herkent nog iedereen”, liet hij aan People weten. “We geloven dat ze het gaat redden en daar gelooft ze zelf ook in. Dat is het belangrijkste.”

Carrière

Aretha Franklin begon haar lange carrière als gospelzangeres in de kerk waar haar vader predikant was. Op 18-jarige leeftijd tekende ze een contract bij Columbia Records, maar ze bereikte toen nog geen faam. Pas zeven jaar later, toen ze bij Atlantic Records tekende, werd ze wereldwijd beroemd met onder andere haar nummers Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman en Think. Deze hits leverden haar de titel The Queen of Soul op.

Gezondheid

In 2010 werd bekend dat Aretha Franklin kanker had, een ziekte waarmee ze nog een tijd lang kon leven. Ook trad ze gewoon op, totdat ze op last van de dokter moest stoppen in 2017. Aretha kwakkelde al tijden met haar gezondheid. Ze rookte bijna haar hele leven, had flink overgewicht en vocht een tijd met alcoholisme. Ondanks dit alles trad ze tot 2017 op en nam ze zelfs daarna nog muziek op in de studio. Helaas lijkt daar nu een eind aan te zijn gekomen, omdat Aretha te ziek is om uit bed te komen. Alle broers en zussen van Aretha overleden ook aan kanker.

Bron: Linda Nieuws, RTL Nieuws | Beeld: videostill