Barry Atsma over ouderschap: ‘Ik zou ver gaan voor mijn kinderen’

De acteur vertelt hoe belangrijk een stabiel en veilig gezinsleven voor hem is

Barry Atsma is inmiddels al vijf jaar dolgelukkig met Noortje Herlaar. Samen hebben de twee een dochter, Bobbi, die inmiddels ruim een jaar oud is. In de nieuwste Playboy, die vandaag verschijnt, vertelt hij over het ouderschap en het gezinsleven. 

Kinderen beschermen

Voor zijn kinderen, heeft hij alles over. “Ik zou ver gaan, zeker”, zegt Barry. “Gaat het over je kinderen, dan ben je tijdelijk ontoerekeningsvatbaar, bijvoorbeeld als ze worden gepest of er gebeurt iets op school. Ik heb soms een ongelofelijke beschermingsdrang, die heel intens of agressief kan zijn, dat ik echt even uit mijn slof schiet.”

Tweede leg

Barry heeft twee dochters, Zoë en Charley, uit een eerdere relatie. Inmiddels tikt de acteur bijna de vijftig aan en is hij het vaderschap opnieuw aan het ontdekken met baby Bobbi. Een ‘tweede leg’, zoals dat ook wel oneerbiedig wordt genoemd. Of Barry die term erg vindt? “Nee, ik zeg het zelf ook weleens grappend. Ik stuurde het gisteren nog naar een vriend, die vroeg hoe het met me ging: ‘Prima, ik ben druk met de tweede leg.’ Ik vind dat niet zo erg.”

Poepluiers

Om als bijna-vijftiger met zijn handen in de poepluiers te staan, vindt de charmante acteur ook helemaal niet vervelend. “Het is veel”, geeft hij toe. “Maar het is ook rijk. Ik geniet er nu ik richting de vijftig ga meer van dan toen ik halverwege de dertig was, en ik ben me heel bewust van het wonder. Ik kan echt genieten van Bobbi en van haar ontwikkeling, ze is zo’n schatje.” 

Gebroken nachten

Toch verloopt het leven met een kersverse baby niet altijd soepeltjes, vertelt Barry. “We hebben wel anderhalf jaar lang slecht geslapen, dat trek ik niet meer zo goed. Ik heb midden in de nacht echt wel een keer ‘godverdomme’ geroepen, als ik haar kamertje binnenliep. Op zulke momenten kon ik behoorlijk chagrijnig zijn, maar dat gaat nu beter.” 

Zussenliefde

Zijn oudste dochters Zoë en Charley zijn dol op Bobbi. En andersom is dat ook het geval. “Zoë en Charley zijn maar de helft van de tijd hier. Als ze weg zijn, mist Bobbi ze echt”, vertelt de acteur. Ze gaan dan ook vaak op bezoek bij Izaira, de ex van Barry. “Zodat de zussen even kunnen bonden.”

Jeugd

Bij zo’n succesvol acteur als Barry, denk je misschien aan een luxe villa of penthouse in Amsterdam-Zuid. Toch is niets minder waar en woont hij lekker rustig in Leidsche Rijn, aan een sloot. Het doet hem denken aan zijn vroegste jeugd in Bleiswijk, een rustig dorp in Zuid-Holland. “Hier kon ik als kind tot laat in de avond op straat nog buitenspelen.” Toen hij ouder werd, ging dit niet meer zo makkelijk. “Op mijn vijfde verhuisden we voor het werk van mijn vader bij Unilever naar Griekenland. Later hebben we ook nog in Brazilië, Engeland en Portugal gewoond. Dat was uitdagend, leerzaam en gaaf, maar ook lastig, want ik kwam elke keer in een klas vol onbekenden en moest steeds nieuwe vrienden maken: ‘Hi, I’m Barry’. Dat is toch spannend.”

Terug naar vroeger

“Als ik mijn kinderen zie opgroeien in een totaal veilige, fijne omgeving, moet ik daar soms aan terugdenken”, blikt hij terug op zijn vroegste jeugd. “Leidsche Rijn is onbewust een beetje teruggaan naar Bleiswijk, wat ik de fijnste periode van mijn kindertijd vond, overzichtelijk en onbezorgd. Nederland is wat dat betreft fantastisch, want het zit vol met dat soort plekken. Hoe meer ik in het buitenland werk, hoe meer ik van Nederland hou.”

Lees het hele interview met Barry Atsma in de Playboy, die vandaag verschijnt.

Lees ook: Nederlandse acteurs die succesvol zijn in het buitenland

Bron: Playboy | Beeld: Brunopress – credit: EM-Press/Patrick van Emst