Beau Five Days Inside laat kijkers in stilte achter na aangrijpende aflevering

In Beau Five Days Inside bezoekt de presentator een opvang in Groningen

Presentator Beau van Erven Dorens (48) bezoekt in het tv-programma Beau Five Days Inside instellingen in Nederland waar je normaal niet zomaar binnenkomt. Zo ook in de aflevering van gisteravond, waarbij Beau de ‘bed-bad-brood’-opvang van INLIA bezoekt. In deze opvang komen uitgeprocedeerde asielzoekers terecht die officieel terug moeten keren naar het land waar ze vandaan komen. Toch is dit niet altijd zo vanzelfsprekend als veel mensen denken, zo blijkt ook maar weer uit de ervaringen die Beau op doet in de opvang.

“Steeds als je denkt ‘het kan niet erger’, wordt het nóg erger”, aldus Beau.

Beau Five Days Inside

Gemeenten in Nederland mogen de uitgeprocedeerde asielzoekers die nog steeds niet terug kunnen naar eigen land minimale opvang aanbieden. De opvang die Beau bezoekt in Groningen biedt deze minimale opvang aan. De presentator verbaast zich over de liefde die er in de triest uitziende opvang heerst. Hoewel de bewoners slechts een klein bedrag krijgen om wekelijks boodschappen van te doen, krijgt Beau meerdere maaltijden van de bewoners aangeboden tijdens zijn vijfdaagse verblijf in de opvang. “Die mensen hebben helemaal niks. Dat niks delen ze dan met mij. Dat hoeven ze niet te doen.”

Opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

Het bed-bad-brood-huis is bedoeld voor mensen die onderdak nodig hebben en niet terecht kunnen in asielzoekerscentra. Terug naar hun eigen land is vaak geen optie vanwege gevaar voor eigen leven en in Nederland kunnen ze ook nergens terecht. In Groningen wonen op dit moment zo’n 90 personen, met allemaal een eigen verhaal. Een ding hebben ze gemeen: niemand wil hier wonen. Helaas hebben ze geen keus. 

Igoulzan

Beau komt met name oudere- en mindervalide mensen tegen in de opvang, waar hij enorm van onder de indruk is. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dat is wel echt wreed”, zo zegt hij voor de camera. Zo maakt hij onder andere kennis met Igoulzan, die in een rolstoel zit en met wie het erg slecht lijkt te gaan. “Ik ben aan het vechten voor mijn leven”, zo vertelt de man. Hij zit sinds kort in de Groningse instelling, maar woont al dertig jaar in Nederland. “Ik ben moe, ik wil niet meer leven. Beter zo gaan dan hier blijven.” Igoulzan wil de bewoners en het personeel niet lastigvallen, daarom doet hij alles zelf. Wat het nog lastiger voor Igoulzan maakt is dat hij op mannen valt en dat wordt door zijn geloof absoluut niet toegestaan. “Als ik daarheen ga en ze erachter komen, word ik vermoord.” Het verhaal van de man komt hard binnen bij Beau. “Steeds als je denkt ‘het kan niet erger’, wordt het nóg erger.”

Vol van indrukken

Al na zijn eerste dag in de opvang is Beau vol van indrukken. “Het is al met al ontzettend somber”, zo bevestigt hij. “Als je in zo’n situatie zit dat je heel ver weg van je eigen land, ergens in zo’n hol zit als hier. Het is goed dat het er is, maar het is ook somber.”

Bekijk hier de hele aflevering van Beau Five Days Inside terug.

Lees ook: Miljuschka Witzenhausen openhartig over opvoeding van haar kinderen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill RTLXL