Beloningssysteem werkt: cadeaubon helpt bij stoppen met roken

beloningssysteem stoppen met roken

‘Zo’n extraatje maakt je trots’

Stoppen met roken klinkt vaak makkelijker dan het is. De maand ‘stoptober’ is nog in volle gang en mensen doen massaal een poging om hun verslaving op te geven. Met een sterke wil kom je al een heel eind, maar dit is niet altijd genoeg. Volgens onderzoek van de Universiteit Maastricht is er ook een andere manier, namelijk het beloningssysteem en deze blijkt veel effectiever te zijn. 

De participanten van het onderzoek die waren gestopt met roken, werden beloond met cadeaubonnen.

Stoppen met roken

Eén van de stoppers was Hugo Pelzer. Hij sprak met RTL Nieuws over zijn ervaringen met het onderzoek. Sinds Hugo deelnam aan het onderzoek en is gestopt met roken heeft hij er 350 euro aan cadeaubonnen aan overgehouden. De cadeaubonnen waren een leuke bijkomst, maar dat was voor Hugo niet zijn grootste drijfveer om te stoppen met roken. “Ik wil lang blijven leven, dat vind ik het belangrijkste. Zodat ik zo lang mogelijk van mijn zoon kan genieten”, legt hij aan RTL Nieuws uit.

Cijfers

Volgens het onderzoek kan deze beloning essentieel zijn bij het stoppen met roken. De kans wordt hiermee vergroot dat je na een jaar geen terugval meer krijgt. Aan het onderzoek van de Universiteit Maastricht deden 604 werknemers van verschillende bedrijven mee. Eén groep krijg wel cadeaubonnen als beloning en ruim 41 procent was na een jaar nog steeds gestopt. Van de andere groep die geen beloningssysteem had, rookte 26 procent na een jaar nog steeds niet.

Beloningssysteem

Met het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het gerenommeerde wetenschappelijke blad The Lancet, werd duidelijk dat de 604 vaste rokers via hun werkgevers de mogelijkheid hadden gekregen om met dit onderzoek mee te doen. De werkgevers gaven 4.000 euro per persoon uit voor het onderzoek. De werknemers hadden zich vrijwillig aangemeld en waren dus gemotiveerd om te stoppen met roken. De deelnemers deden mee aan ‘stoppen met roken’-trainingen, zo’n zeven weken lang. In een jaar tijd werden de deelnemers regelmatig getest of ze nog steeds waren gestopt met roken. De eerste groep kreeg na het volgen van de training een cadeaubon van 50 euro. Als ze na drie maanden nog steeds gestopt waren, kregen ze nog eens 50 euro aan bonnen. Hetzelfde gold voor zes maanden. Hadden ze na een jaar geen sigaret meer gerookt, dan kregen ze maar liefst 200 euro. Zo kon iemand die daadwerkelijk was gestopt voor 350 euro aan bonnen verdienen.

Resultaat

Volgens de onderzoekers kunnen de bonnen onbewust wel degelijk een belangrijke rol spelen in het stopproces. Hoofdonderzoeker, Floor van den Brand van de Maastrichtse Universiteit, vertelt dat de beloning er natuurlijk al is doordat je veel geld bespaart als je stopt met roken. “Maar als je een extraatje krijgt, voelt het anders. Het is een cadeau en je bent er trots op.” Het is een belangrijke doorbraak volgens de hoofdonderzoekster dat deze methode werkt. Hoewel het aantal rokers jaarlijks afneemt, steekt nog steeds ruim 17 procent dagelijks een sigaret op. Van de verslaving afkomen, is lastig voor hen, weet Van den Brand. “De rokers die makkelijk konden stoppen, hebben dat al gedaan. Mensen die er meer moeite mee hebben, roken nog.”

Lees ook: Stoppen met roken gaat een stuk makkelijker met dít trucje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash