Komende dagen bijzonder weersverschijnsel te zien: lichtende nachtwolken

Heb jij gisteravond de lichtende nachtwolken al gespot?

De komende dagen in de uren rond de zonsopkomst en de zonsondergang kunnen we een bijzonder weersverschijnsel bijwonen. Wie goed kijkt, kan namelijk de ‘lichtende nachtwolken’ spotten. Gisteravond waren de eerste nachtwolken al te zien. Heb je ze gemist? Wees gerust, want de bijzondere wolken zijn ook de komende dagen nog te zien!

Dit bijzondere weersverschijnsel is alleen rond de langste dag van het jaar te zien.

Zonsopkomst en zonsondergang

Volgens Weerplaza kun je rond de zonsopkomst en zonsondergang het beste naar de noordoostelijke tot de noordwestelijke horizon kijken. De bijzondere wolken zijn maar een aantal keer per jaar zichtbaar, dus je zal goed moeten kijken en geluk moeten hebben om ze te kunnen bewonderen.

Weersverschijnsel

Deze lichtende nachtwolken ontstaan doordat ze hangen op ongeveer 80 kilometer hoogte, terwijl de ‘normale’ wolken veel minder hoog zijn. Wanneer de zon ondergaat en het schemeriger wordt, worden deze hoge wolken door de zon beschenen. Hierdoor lijkt het alsof de wolken licht geven in het donker.

Lichtende nachtwolken

Ben je er klaar voor om vanavond of morgenvroeg rond de zonsondergang of zonsopgang de lichtende nachtwolken te bekijken? Dan kun je het beste een plek met vrij uitzicht naar het noorden uitkiezen. De beste tijden om de wolken te kunnen zien is een uur voor de zonsopgang en een uur na de zonsondergang. De wolken lijken wat geribbeld te zijn en zijn zilverblauw van kleur.

Lees ook: Zomerweer in aantocht: vrijdag mogelijk 27 graden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Linda, Weerplaza | Beeld: Pxhere