BN’ers klaar met coronamaatregelen en starten #ikdoenietmeermee-actie

BN'ers ikdoenietmeermee

En daar komt van alle kanten felle kritiek op

Meerdere BN’ers hebben zich op Instagram fel uitgesproken tegen de coronamaatregelen: ze zijn er helemaal klaar mee. Middels videoboodschappen spreken de artiesten zich uit, met als belangrijkste statement: #ikdoenietmeermee. De actie kan rekenen op felle kritiek van zorgpersoneel en politici. 

Tegen de maatregelen

Onder andere Famke Louise, Tim Douwsma, Bizzey en Thomas Berge hebben zich gisteravond op Instagram fel uitgesproken tegen de coronamaatregelen. Ze laten weten dat ze er helemaal klaar mee zijn. “Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people”, luidt het eensgezind in de videoboodschappen van BN’ers.

Kritische vragen

In de tekst bij de video’s geven de BN’ers verder uitleg: “Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van onze kinderen?” Maar er worden ook kritische vragen gesteld: “Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter? Hoe betrouwbaar is de PCR-test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek?”.

View this post on Instagram

WE HOUDEN ONZE ‘BEK’ NIET MEER #IKDOENIETMEERMEE Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van onze kinderen? Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie. Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter? Hoe betrouwbaar is de PCR test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek? Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus? Dit is slechts een fractie van onze vragen. De brandbrief die ondertekend is door 2555 zorgprofessionals ligt al in de Tweede Kamer. De petitie tegen de spoedwet is al 350.000 keer ondertekend. Wij zeggen symbolisch “NEE” tegen alle maatregelen totdat de overheid het beleid controleerbaar kan rechtvaardigen. Ben je het met ons eens? Deel dit filmpje en maak er e?e?n voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. #IKDOENIETMEERMEE.

A post shared by Brooks (@bizzey) on

View this post on Instagram

WE HOUDEN ONZE ‘BEK’ NIET MEER #IKDOENIETMEERMEE Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van onze kinderen? Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie. Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter? Hoe betrouwbaar is de PCR test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek? Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus? Dit is slechts een fractie van onze vragen. De brandbrief die ondertekend is door 2555 zorgprofessionals ligt al in de Tweede Kamer. De petitie tegen de spoedwet is al 350.000 keer ondertekend. Wij zeggen 'NEE' tegen alle maatregelen totdat de overheid het beleid controleerbaar kan rechtvaardigen. Ben je het met ons eens? Deel dit filmpje en maak er één voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. #IKDOENIETMEERMEE. Power to the people!

A post shared by THOMAS BERGE (@thomasbergeofficial) on

View this post on Instagram

Ik maak me zorgen. WE HOUDEN ONZE ‘BEK’ NIET MEER #IKDOENIETMEERMEE Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van mijn en onze kinderen? Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie. Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter? Hoe betrouwbaar is de PCR test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek? Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus? Dit is slechts een fractie van onze vragen. De brandbrief die ondertekend is door 2555 zorgprofessionals ligt al in de Tweede Kamer. De petitie tegen de spoedwet is al 350.000 keer ondertekend. Wij zeggen symbolisch 'NEE' tot hier. Genoeg is genoeg. Ben je het met ons eens? Deel dit filmpje en maak er e?e?n voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. #IKDOENIETMEERMEE

A post shared by Tim Douwsma (@timdouwsma) on

 

Geen bijval van collega’s

Tot slot roepen de artiesten hun volgers op om de video’s te delen óf er zelf een te maken en te delen met #ikdoenietmeermee. Helaas hoeven de BN’ers niet te rekenen op veel bijval van collega’s. Andere bekende gezichten geven felle kritiek op de actie. Claudia de Breij laat weten dat ze de hashtag ‘egoïstisch en lui’ vindt. “In m’n #oudejaars2020 pleit ik voor saamhorigheid, empathie en betrokkenheid dus ja, ik sta recht tegenover elke artiest en ‘artiest’ die #ikdoenietmeermee propageert”, aldus cabaretier Dolf Jansen.

 

Politici en de zorg

Ook politici spreken zich uit tegen de actie van BN’ers. “Kritische vragen stellen mag, maar beïnvloed mensen niet met deze verkeerde boodschap”, aldus Rob Jetten. “Een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen”, stelt Klaas Dijkhoff. Ook zorgpersoneel laat van zich horen: “Wij staan er gewoon he, dag en nacht… Niet voor onszelf, maar voor jullie en mensen om je heen.”

#Ikdoewelmee

De hashtag die onder meer Famke Louise en Tim Douwsma introduceerden was binnen mum van tijd trending, maar het tegengeluid was er misschien nog wel net zo snel. Mensen plaatsen massaal berichten op social media met #ikdoewelmee, om te laten weten dat ze het niet met de actie van de BN’ers eens zijn.

Lees ook: Lange Frans lapt coronaregels aan zijn laars en omhelst fans

Bron: Twitter, Instagram Bizzey, Famke Louise, Tim Douwsma, Thomas Berge| Beeld: Brunopress, Patrick van Emst