Politie waarschuwt: ‘Koop nooit concerttickets via Facebook!’

concerttickets

De kans op oplichting is groot

Vanuit meerdere instanties kwam de waarschuwing: koop geen concerttickets via Facebook. In de afgelopen weken zijn honderden mensen opgelicht, omdat verkopers via Facebook zich voordeden als iemand anders. Mensen dachten kaarten te hebben gekocht voor onder andere de concerten als die van Marco Borsato, maar werden voor honderden euro’s opgelicht.

Koop jij weleens concerttickets via Facebook?

‘Hacken’

De oplichters gaan op een bepaalde manier te werk. Ze kiezen hun slachtoffers uit door op zoek te gaan naar een zeer actief Facebookprofiel. Dit is het profiel van iemand die veel berichten plaatst, reageert en veel vrienden heeft. De oplichters hacken dit Facebookprofiel, om vervolgens vanuit dit profiel de concerttickets te ‘verkopen’. Ze bieden de tickets via Facebook aan en zodra het geld binnen is gekomen, wordt de koper geblokkeerd. Dit betekent voor de koper: geen tickets, maar wel je geld kwijt!

Meldingen

De Fraudehelpdesk bevestigde dat rondom het recente concert van Marco Borsato en Metallica enorm veel meldingen van gehackte Facebookaccounts waren binnen gekomen. Daarnaast gaven zij aan dat er bij de Autoriteit Financiële Markten (AMF) nog steeds veel meldingen van nep of misleidende advertenties binnenstromen. Het is geen nieuwe manier van oplichten, aangezien er in het verleden ook al profielen van onschuldige Facebookgebruikers werden gehackt. Aangezien er in de afgelopen periode veel concerten hebben plaatsgevonden, komt het opnieuw ter sprake. Volgens het AMF is Facebook ermee bezig dit probleem aan te pakken. Het stelen van een identiteit is strafbaar, maar het is lastig om deze oplichters te traceren. De politie raadt daarom iedereen aan: koop geen tickets via Facebook.

Wél betrouwbaar

Gebruik de officiële website van het evenement om je concerttickets aan te schaffen. Is alles uitverkocht? Kies dan voor Ticketswap. Via Ticketswap worden concerttickets doorverkocht op een veilige manier. Alhoewel, aangezien Ticketswap gekoppeld wordt aan een Facebookaccount, hadden veel gebruikers ook hier hun twijfels bij. Dit zou kunnen betekenen dat de hackers ook hun slag slan via Ticketswap. Hans Ober, oprichter van Ticketswap, gaf aan dat er absoluut geen reden voor paniek is. Ticketswap gaat hier heel zorgvuldig mee om en verifieert daarnaast ook telefoon- en rekeningnummer.

Oppassen

Toch moet je altijd alert blijven. Zelfs met Ticketswap! Marco Borsato-fan Petra (31) uit Vlaardingen zocht een concertticket. Ze vertrouwde de handel op Facebook niet, dus gaf dit bij een verkoper in een privéberichtje via Facebook aan. De verkoper wilde de verkoop ook wel via Ticketswap afhandelen, waarna hij een e-mail met de exacte lay-out van Ticketswap verzond. Petra gebruikte de betaallink uit deze e-mail en was meer dan honderden euro’s kwijt. De tickets kwamen nooit aan en Petra werd het slachtoffer van phishing, een manier van oplichten waarbij de slachtoffers naar een valse (bank)website worden gelokt. Let dus altijd goed op! Check altijd het rekeningnummer, URL, telefoonnummer of e-mailadres wat erbij vermeldt staat. Geef nooit je identiteitsbewijs en schaf je tickets altijd via de officiële aanbieder of de directe website van Ticketswap aan.

Lees ook: Ook Nederlanders met modaal inkomen hebben moeite met rondkomen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels