Ook Nederlanders met modaal inkomen hebben moeite met rondkomen

rondkomen

Ook mensen met een modaal inkomen moeten veel laten om rond te kunnen komen

Dertig jaar geleden kon je met een modaal inkomen de eindjes prima een elkaar knopen en bleef er geld over om te sparen en om op vakantie te gaan, maar anno 2019 hebben ook Nederlanders met een modaal inkomen er moeite mee om rond te komen. Zo stelt een onderzoek van RTL Nieuws.

Een redelijk inkomen en een (vaste) baan zijn tegenwoordig geen garantie meer dat rondkomen makkelijk is.

Moeite met rondkomen

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat een groep huishoudens die boven de niet-veel-maar-toereikend-grens zit en een baan heeft dagelijks moeite heeft met rondkomen. Het niet-veel-maar-toereikend-grens van het SCP lag in 2017 op 1135 euro voor een alleenwonende. 

Modaal inkomen

Het onderzoek van RTL Nieuws loopt sinds maart. Voor het onderzoek werd aan mensen gevraagd hoe hun ervaringen met armoede is. Een grote groep huishoudens wiens inkomen rond modaal ligt (2778 euro bruto per maand), gaf aan het lastig te vinden om rond te komen. Daarnaast gaf deze groep ook aan dat ze dit jaar meer moeite heeft om rond te komen dan een jaar eerder. Van deze mensen heeft 93 procent (!) een vaste baan.

Armoede

Roeland van Geus, lector armoede aan de Hogeschool van Amsterdam, vindt het verontrustend. Niet alleen mensen met de laagste inkomens hebben moeite met rondkomen, maar ook mensen met een modaal inkomen. “Als je kijkt naar het besteedbaar inkomen, dus wat overblijft na de uitgaven van de vaste lasten, dan komen ze heel dicht in de buurt van mensen die in armoede leven. En soms hebben ze het zelfs krapper.”

Stijgende maandlasten

Hoe komt het dan dat mensen die modaal verdienen ook worstelen met rondkomen? De respondenten geven aan dat het komt door de stijgende kosten voor maandelijkse rekeningen. Zo moest er sinds het begin van dit jaar meer uitgegeven worden aan boodschappen en ook de energierekening en de zorgverzekering ging omhoog. Het Nibud verklaart daarnaast dat de krappe woningmarkt vaak voor (te) hoge woonlasten zorgt.

Lees ook: Om deze reden gaan lieve mensen minder verstandig met hun geld om

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash