Consumentenbond onderzoekt vakantiehuisjes: ‘poepbacterie, schimmel en beestjes gevonden’

vakantiehuisjes

Veel vakantiehuisjes zijn een stuk viezer dan gedacht

Schoonmaak en hygiëne hebben een niet al te hoge prioriteit als het gaat om vakantiehuisjes in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Volgens de steekproef die is uitgevoerd schijnt bijna de helft van alle geteste huisjes iets te mankeren. 

Beestjes en poepbacteriën in de badkuip, of kruimels in plakkerige keukenkastjes, alles kwam de Consumentenbond tegen in meerdere vakantiehuisjes.

Hygiëne-eisen

Tijdens de uitvoering van het onderzoek ging de Consumentenbond langs bij zo’n 30 vakantiehuisjes in Nederland. Hierbij namen ze microbiologische monsters af van het sanitair en deden ze een visuele inspectie. Een uv-lamp werd gebruikt om onder andere sporen van urine, bloed en andere lichaamsstoffen zichtbaar te maken. Van al deze vakantiehuisjes bleken 14 huisjes niet te voldoen aan de hygiëne-eisen. Met name de muren in de badkamer, keuken en wc waren vies. Hier werden behalve poepbacteriën ook schimmel, haren, stof, vlekken, beestjes en druipsporen op de muren en matrassen aangetroffen.

Slechtste score

De Consumentenbond concludeert dat de huisjes van Roompot Aquedelta en Vakantiepark de Groene Heuvels het meest onhygiënisch zijn. Eén van de badkamers bij Roompot was erg vies: “Veel stof, kalk en schimmel en er kropen beestjes in de badkuip.” Ook troffen de onderzoekers poepbacteriën aan in de badkuip. Bij het huisje van Vakantiepark de Groene Heuvels scoorde vooral de keuken slecht. Daar lagen kruimels in de plakkerige keukenkastjes en omschrijft de onderzoeker de eettafel als ‘nogal ranzig’. En ook hier poepbacteriën: op de eettafel en het aanrecht. Bij slechts zeven van de dertig huisjes was geen enkel monster van het aantal bacteriën te groot, zo meldt de Consumentenbond.

Rechtszaak

Grote vakantieparken Center Park en Landal beloven maatregelen te nemen en zeggen de bevindingen van de Consumentenbond serieus te nemen. Roompot, ook eigenaar van Hogenboom, spande begin deze maand nog een rechtszaak aan tegen de Consumentenbond. Er werd geprobeerd om de publicatie tegen te houden, maar dit werd door de rechter in het ongelijk gesteld.

Lees ook: Patricia Paay weer terug op de buis met gewaagd nieuw RTL-programma

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Consumentenbond, RTL Nieuws | Beeld: Johan Wieland, Flickr