Contactlenzen kun je om deze reden beter niet door het toilet spoelen

Spoel jij je contactlenzen weleens door het toilet?

Wie contactlenzen draagt moet ze zo nu en dan vervangen door een nieuw setje. Maar wat doe je met de oude lenzen? Veel mensen spoelen ze voor het gemak door het toilet. Uit onderzoek blijkt nu hoe belangrijk het is om dat voortaan niet meer te doen. Helemaal als je een beetje lief wilt zijn voor het milieu.

Contactlenzen brengen meer schade toe aan het milieu dan je wellicht verwacht.

Contactlenzen

Het lijkt zo onschuldig, voor het gemak die twee kleine plastic contactlenzen door het toilet spoelen. Deze kleine plastic lenzen richten wellicht meer schade aan dan je zou verwachten. Volgens diverse milieuorganisaties bevatten lenzen namelijk microplastic en daarom zijn ze flinke milieuvervuilers.

Microplastic

Wetenschappers vermoeden dat in elke kilo modder minstens één paar lenzen kan zitten. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat maar liefst een op de vijf Amerikanen die lenzen draagt, het gebruikte setje door het toilet spoelt. Dit komt neer op zo’n 24.000 (!) kilo microplastic dat in de natuur terecht komt. Dit staat ongeveer gelijk aan de massa van zo’n vier olifanten. Het microplastic komt in het afvalwater en vervolgens in de landbouwgrond terecht. Eenmaal hier zijn de plastic deeltjes lastig op te sporen, omdat lenzen op een bepaalde manier worden geproduceerd. Dankzij de structuur van lenzen vallen deze uiteen in minuscuul kleine stukjes. Deze zijn vrijwel onmogelijk om terug te vinden.

Mogelijke oplossing

Wetenschapper van de Arizona State University en zelf drager van contactlenzen, Rolf Halden, schrok van de keiharde cijfers die uit het onderzoek naar voren komen. Volgens Halden is het verstandig om een duidelijke richtlijn op de verpakkingen van contactlenzen te zetten, zodat de dragers weten wat ze het beste met de gebruikte lenzen kunnen doen. Hoe onschuldig het ook kan lijken, het doorspoelen van contactlenzen blijkt dus erg slecht voor het milieu te zijn.

Lees ook: De top 7 van fouten die mensen die lenzen dragen kunnen maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Free Stock Photos