Deze man was blut tot de ‘oude vieze’ deken van zijn oma hem miljonair maakte

deken miljonair

Van een uitzichtloze situatie naar een miljoenenbestaan

Het leven van de Amerikaanse Loren Krytzer ging niet over rozen. Hij was zijn voet verloren bij een auto-ongeluk en kon toen zijn werk als meubelmaker niet meer uitvoeren. Krytzer moest rondkomen van 168 euro per maand en was genoodzaakt om zijn kinderen naar zijn ouders te sturen: hij kon gewoonweg niet meer voor ze zorgen. “Wat moest ik doen? Ik moest voor de kinderen zorgen, maar ik had geen geld. Ik had niets gespaard.”

Toen gebeurde er iets wat hij in zijn stoutste dromen niet verwacht had.

Erfstuk
Zijn situatie veranderde plotsklaps toen hij naar een aflevering van Antiques Roadshow keek. Een oudere man had zonder dat hij daar weet van had een enorm waardevol erfstuk te hebben: een oude deken van de Navajo-indianen. De deken was op een slechte dagen op z’n minst 350.000 euro waard en op een goede dag zelfs een half miljoen. De deken in het programma leek wel heel erg op de deken die Krytzer van zijn overgrootmoeder geërfd had…

Deken
Tijdens de verdeling van de erfstukken wilde niemand de deken hebben. Krytzers wilde de deken toch wel hebben en nam ‘m mee naar huis. Na het zien van de aflevering besloot hij om te kijken of zijn deken ook van de Navajo’s afkomstig was. Veel veilinghandelaren stuurden hem weg, totdat hij bij John Moran Auctioneers in Californië kwam. Hij vertelde de geschiedenis die hij inmiddels achterhaald had. De deken was gekocht van de indianen door zijn overgrootvader in 1800. Deze informatie intrigeerde John en hij besloot de deken te laten onderzoeken. De deken bleek een authentieke ‘chief blanket’.

Miljonair
In 2012 ging de deken onder de hamer en het bedrag wat daaruit kwam overtrof zijn stoutste dromen. Hij hoopte dat het genoeg zou zijn voor een huis, maar hij had nooit verwacht dat zijn deken 1,5 miljoen dollar op zou leveren. “Ik was aan het hyperventileren. Het zweet stond op mijn voorhoofd en ze moesten me water komen brengen. Ik kon het gewoon niet geloven.” John ging van een moeilijke situatie naar een miljoenenbestaan met aandelen, twee huizen en een mooie auto. Zijn kinderen wonen weer bij hem en hij is getrouwd met de vrouw die hem altijd bijstond in de moeilijke tijd.

chief blanket

Wij gaan ook de zolder maar weer eens uitpluizen…

Lees ook: Man vraagt vriendin ten huwelijk met hulp van de politie

Bron: AD | Beeld: John Moran Auctioneers