Ai: ook het delen van huisdierfoto’s op social media brengt risico’s met zich mee

Plaats jij regelmatig een foto van je huisdier op social media?

Elke trotse huisdiereigenaar weet het zeker: zijn of haar huisdier is toch wel echt de leukste. Vol trots delen mensen daarom foto’s van hun kat, hond, cavia, konijn en ga zo maar door op Instagram of Facebook, maar blijkbaar zijn deze huisdierfoto’s helemaal niet zo’n puik plan.

Leuk, dat ene kiekje van Rex delen op social media, maar een goed idee is het niet.

Risico

Het lijkt zo onschuldig om een foto te delen van je viervoeter, je kat of misschien wel een ander huisdier, maar de Amerikaanse nieuwssite CNBC meldt dat daar ook nadelen aan kleven. De kans dat jij het slachtoffer van fraude wordt, is dan namelijk groter. 

Fraude

Afgelopen juni ondervroeg Santander UK in samenwerking met OnePoll 2000 Britten naar hun social mediagebruik. Hieruit kwam naar voren dat 85 procent van hen informatie openbaar maakt waarmee eventueel gefraudeerd kan worden. Zo plaatsen mensen die een foto van hun huisdier delen hier ook vaak de naam bij. En dat is niet heel handig aangezien 1 op de 10 mensen ook de naam van hun huisdier gebruikt als wachtwoord.

Nog grotere kans

Daarnaast kunnen mensen op social media ook nog eens makkelijk hun geboortedatum delen. Ook niet heel handig, want veel mensen verwerken ook hun geboortedatum in hun wachtwoord. Soms denken mensen het handig te spelen door de naam van hun huisdier te combineren met hun wachtwoord, maar deze gegevens zijn voor hackers dus vaak makkelijk te achterhalen. Alsof dat nog geen groot genoeg feest is voor hackers, gebruiken veel mensen ook nog eens dezelfde wachtwoorden voor andere websites.

Voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het verstandig om je social media-account op privé te zetten. Zo wordt het voor hackers in ieder geval al iets lastiger om toegang te krijgen tot je account. Daarnaast is het ook verstandig om je geboortedatum privé te houden en om belangrijke namen zo min mogelijk te delen. Let er daarnaast ook op dat er geen gevoelige informatie op de achtergrond van bijvoorbeeld je huisdierfoto’s te zien is. Ook wordt aangeraden om niet te veel foto’s uit je jeugd te delen. De reden? Hackers kunnen er zo makkelijker achterkomen waar je bent geboren.

Lees ook: Dit item in de slaapkamer vergeet bijna iedereen te wassen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: CNBC | Beeld: Unsplash