Derk Bolt vertelt over ontvoering: “Het was levensgevaarlijk; ik was bijna dood geweest”

derk

‘We willen wel weer terug’

In het boek Ontvoerd, dat donderdag uitkwam, vertelt Derk Bolt dat hij graag terug wil naar de Colombiaanse jungle waar hij en zijn cameraman Eugenio Follender in juni werden ontvoerd. ‘Terug naar de strijders van guerillabeweging ELN en naar die rotjungle en de route die we zijn gelopen,’ schrijft hij.

Volgens Bolt hebben de guerilla en het leger inmiddels afspraken gemaakt, waardoor een terugkeer mogelijk is.

Terugkeer
Binnenkort ziet Derk het dus wel zitten om terug te keren naar de jungle waar hij doodsangsten heeft uitgestaan. Wel merkt hij hierbij op dat hij dit maar beter niet aan zijn familie kan vertellen. In zijn nieuwe boek doet hij het complete verhaal van zijn uitvoering in Colombia uit de doeken. Hij en zijn cameraman worden tijdens de opnames van het programma Spoorloos een week lang ontvoerd.

Spionnen
In het boek vertelt Bolt dat er op een gegeven moment een ‘ventje’ op een motor naast de auto kwam rijden. Hij eiste de camera van het tweetal op, waarna zij onraad roken en probeerden te vluchten. Dit lukte echter niet, waarna ze door de guerilla aangezien worden voor spionnen een mee de jungle in moeten. Op de vraag aan de strijders of ze gedood zullen worden antwoordden ze: “Luister, jullie gaan een avontuur beleven dat je je hele leven niet meer zult vergeten. Vanaf nu zul je op elke verjaardag of op elk feestje wel een verhaal te vertellen hebben waar iedereen ademloos naar zal luisteren.”

Levensgevaarlijk
Gedood worden door de strijders was dus niet iets waar ze bang voor hoefden te zijn, maar toch was de barre tocht door de jungle levensgevaarlijk; bij thuiskomt bleek dat Bolt vijf gebroken ribben had opgelopen. Een levensbedreigende situatie, aangezien een brekende rib zijn longvlies raakte en deze mogelijk kon doorboren: “een paar centimeter verder geprikt en ik had de moord gestoken in die rotjungle. Dat ik notabene twee nachten door de jungle heb kunnen sjouwen met vijf gebroken ribben en een bijna doorboorde long is echt een wonder.”

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Telegraaf | Beeld: Videostill

Array