Dierenbescherming waarschuwt: ‘Pas op met je huisdier en de kerstboom’

De sappen en naalden van de kerstboom kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren

Heb jij een echte kerstboom in huis staan en heb je huisdieren? Houd je huisdieren dan goed in de gaten, zo waarschuwt de Dierenbescherming. De sappen en naalden van kerstbomen kunnen namelijk voor vervelende klachten bij huisdieren zorgen. Houd rekening met de volgende symptomen bij je huisdieren.

Gezondheidsklachten honden en katten

Met name honden en katten lijken vaak zeer nieuwsgierig te zijn naar de nieuwe groene boom in huis tijdens de feestdagen. De glimmende, glinsterende lichtjes en kerstballen zijn voor sommige huisdieren onweerstaanbaar. Terwijl het zo onschuldig lijkt, kunnen de huisdieren die het liefst dagelijks de boom in klimmen vervelende gezondheidsklachten oplopen. De naalden en sappen van de kerstbomen zijn namelijk giftig voor veel huisdieren, zo waarschuwt de Dierenbescherming.

Water onder de kerstboom

Het water van de kerstboom is vaak erg aanlokkelijk voor je huisdier. Toch kan dit water giftig zijn voor je geliefde huisdier, omdat het water sappen uit de kerstboom bevat. “Zorg dat je hond of kat niet uit het water kan drinken”, zo waarschuwt de Dierenbescherming eigenaren van huisdieren op Facebook. Volgens de organisatie kan het giftige water voor diarree, braken, maag- en darmproblemen en voor problemen met het zenuwstelsel zorgen.

Dennennaalden

Net als het water kunnen ook de dennennaalden voor gezondheidsklachten zorgen. Volgens de Dierenbescherming kunnen de naalden die aan de boom zitten weinig kwaad doen. “Maar zorg ervoor dat er geen dennen in het eten of drinken kunnen komen. Naast het feit dat de giftige sappen ook in de dennen zitten, zijn ze ook nog eens scherp. In het ergste geval veroorzaakt dit gaatjes in de slokdarm van je dier”, legt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming uit.

Tips om te voorkomen

Er zijn een aantal tips waardoor je kunt voorkomen dat je huisdier ziek wordt van de kerstboom. Zorg er allereerst voor dat je dagelijks de naalden rondom je kerstboom opruimt. Zo voorkom je dat je huisdier de naalden inslikt. Zet daarnaast niet de etens- en drinkbak van je huisdier onder de kerstboom. Dek tenslotte het water van de kerstboom goed af voor de huisdier zodat ze niet het stilliggende water onder de kerstboom kunnen opdrinken.

Lees ook: Katteneigenaren opgelet: zo houd je je kat uit de kerstboom

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Dierenbescherming Facebook | Beeld: Pexels