Dierenorganisaties sluiten man op in hete auto voor experiment: ‘Een hond zou zeker zijn overleden’

De man was na een halfuur al in zorgelijke toestand

Twee dierenorganisaties de Dierenbescherming en huisdierenkennisplatform Lifestyle for pets bundelden hun krachten samen voor een opmerkelijk experiment. De reden voor deze actie is ontstaan door de hevige disscussie op het internet, waarbij steeds vaker bekend wordt gemaakt dat mensen hun huisdieren achterlaten in een veel te hete auto. Vaak komen de dieren door de extreme warmte te overlijden. 

Een proefpersoon liet zich opsluiten in een stilstaande auto om te kijken wat er zou gebeuren.

Zorgelijke toestand

De twee dierenorganisaties onderstrepen dat hondeneigenaren hun huisdier bij zonnig weer niet achter moeten laten in auto’s. De actie moest echter na een halfuur alweer worden afgebroken, omdat de proefpersoon in zorgelijke toestand was geraakt. De jongen die het experiment onderging was hondencoach Arvid van Putten. Nadat de EHBO zijn gezondheidstoestand had goedgekeurd, ging hij in een dichte personenwagen zitten. De buitentemperatuur was op dit moment 26 graden.

De effecten

Binnen 10 minuten was de temperatuur in de auto al opgelopen naar 37 graden. Omdat hij tegen die tijd al zoveel last had van de hitte had hij moeite met zijn spraak en kon hij zich niet goed bewegen. Na 20 minuten kon hij niet meer helder denken en begon hij onsamenhangend te praten. Toen de man 30 minuten in de auto zat opgesloten was de temperatuur gestegen naar 44 graden. De EHBO en de dierenorganisaties moest noodgedwongen het experiment afbreken. Arvid van Putten had veel moeite met ademen en had pijn op de borst.

Een hond zou overlijden

De Dierenbescherming geeft aan dat een hond in deze situatie al zou zijn overleden. Dit komt omdat honden niet kunnen zweten tijdens extreme warmte, maar de warmte slechts kwijt kunnen via de bek. Elk jaar moeten er tientallen honden gered worden uit oververhitte auto’s. Hiervan sterven gemiddeld tien honden aan de gevolgen van oververhitting.

Bekijk de hele video van dierenorganisatie Lifestyle for pets hier:

Lees ook: Onderzoek Erasmus MC concludeert: ‘Kwart 13-jarigen bijziend door tablet en smartphones’

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: videostill