Onderzoek Erasmus MC concludeert: ‘Kwart 13-jarigen bijziend door tablet en smartphones’

13-jarigen bijziend tablet smartphones Erasmus MC

De gegevens liegen er niet om…

Voor velen is het geen verrassing dat mensen bijziend worden door het vele gebruik van tablets en smartphones. Misschien dat (groot)ouders of andere mensen in je omgeving je al eens hebben gewaarschuwd: ‘Eindeloos staren naar een smartphone of tablet is slecht voor je ogen’. 

Hoewel de waarschuwingen er waren heeft het Universitair Medisch Centrum in Rotterdam nu een schokkende ontdekking gedaan.

Bijziendheid

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft een eigen onderzoek uitgezet. Hierbij werden duizenden kinderen in Rotterdam onderzocht. Uit de gegevens van het onderzoek blijkt dat maar liefst een kwart van de onderzochte 13-jarigen bijziend is. Na berichtgeving van het NOS, bevestigde een woordvoerder van het Erasmus MC dit vanochtend aan het ANP. Het medisch centrum heeft de kinderen jarenlang gevolgd. Op 6-jarige leeftijd had 2,5 procent al problemen met het scherp zien in de verte. Naarmate de kinderen ouder worden blijkt dat de problemen enorm zijn toegenomen.

Het advies

Het gebruik van tablets en smartphones is volgens het Erasmus MC de basis die bijdraagt aan de bijziendheid van de grote groep kinderen. “Langdurig kijken naar voorwerpen dichtbij is niet goed voor de ogen.” De onderzoekers geven aan dat de cijfers van de kinderen uit Rotterdam de situatie in de rest van Nederland weerspiegelen. Het Erasmus MC adviseert dan ook met klem om kinderen minder lang achter de schermen te laten zitten, om problemen met het zicht in de toekomst te voorkomen.

Lees ook: Steeds meer gevallen van meningokokken: dit zijn de symptomen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: LindaNieuws, ANP | Beeld: videostill, Vimeo