De Efteling waarschuwt: winactie via Whatsapp voor ‘gratis toegangskaarten’ zijn nep

Efteling Whatsapp nepactie

Oplichters actief met ‘gratis tickets’ voor de Efteling

Via de populaire app Whatsapp gaan op het moment berichten rond van oplichters. Hierbij doen de oplichters zich voor als het bekende pretpark De Efteling en beloven ze ‘gratis tickets’ voor het pretpark weg te geven. De winactie is nep en de oplichters proberen op deze manier gegevens te achterhalen of geld af te troggelen. 

De klantenservice van het pretpark wordt inmiddels overspoeld met telefoontjes.

Nepactie

Via de social media-kanalen van de Efteling waarschuwen ze vele pretpark-fans voor deze nepactie. In de winactie worden mensen verleidt om zich aan te melden, waarbij vervolgens 500 gezinnen kans maken op 5 gratis toegangskaarten voor het pretpark. Het bericht via Whatsapp ziet er betrouwbaar uit omdat de winactie lijkt te zijn opgezet vanwege het 68 jarig bestaan van de Efteling. De link naar de doorverwijzende website lijkt echt, maar wie goed kijkt ziet onder de t een punt staan, wat ervoor zorgt dat je naar een andere website doorverwezen wordt. Daarnaast klopt ook het jubileum van het pretpark niet, want het park bestaat dit jaar 66 jaar in plaats van 68 jaar.

Walibi

Karin Koppelmans, woordvoerster van de Efteling zegt: “We worden overspoeld met berichtje en telefoontjes. Mensen vragen of dit echt een actie van ons is. Of mensen die al meegedaan hebben vragen wat er met hun gegevens gebeurt.” Soortgelijke berichten worden de afgelopen dagen ook voor het pretpark Walibi verspreid via Whatsapp. Vaak gaat het om ‘phishing’, waarbij oplichters hun slachtoffers naar een neppe website leiden, waar hen vervolgens wordt gevraagd om allerlei persoonlijke gegevens achter te laten. De Consumentenbond waarschuwt dat er misschien geld uit de zak wordt geklopt. “Uiteindelijk leiden de acties vaak naar een eindeloze, telefonische quiz op een duur betaalnummer of er wordt je op slinkse wijze een duur sms-abonnement aangesmeerd. Ook kunnen je gegevens gebruikt worden voor het versturen van meer spam,” aldus de consumentenorganisatie die op haar site tientallen winacties opsomt die afgelopen tijd rouleerden.

Tips

De Consumentenbond komt met tips om je te weren tegen dergelijke nepacties waarbij je gratis producten, geld of kans om iets te winnen wordt aangeboden door organisaties:

  • Niet op klikken
  • Nooit 0900-nummers bellen
  • Check of de actie echt is door naar de website van de  aanbieder te gaan
  • Meld je niet af want daardoor krijg je nóg meer spam
  • Blokkeer de afzender
  • Meld de actie bij de Autoriteit Consument en Markt via  www.spamklacht.nl.

De Efteling onderzoekt inmiddels wat er gedaan kan worden tegen de oplichters en mogelijk volgt er aangifte. “Ze maken immers illegaal gebruik van onze naam en logo.”

Lees ook: Sigaretten kopen in de supermarkt? Deze supermarkt stopt definitief met de verkoop van tabakswaar

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Wikipedia, Facebook