Schokkend: kortsluiting accu in elektrische fiets veroorzaakt brand

elektrische fiets

In Prattenburg is uit het niets een elektrische fiets in de brand gevlogen

Zomaar uit het niets gebeurde het: de elektrische fiets van een bewoner uit Prattenburg vloog in de brand. De fiets stond naast een schuur, maar gelukkig was er enkel lichte brandschade. De bewoner probeerde de fiets zelf te blussen met een tuinslang, maar uiteindelijk was het de brandweer die het vuur onder controle kreeg. Gelukkig kwam de bewoner er goed vanaf, maar helaas is de fiets niet meer te redden.

De eigenaar bleef gelukkig ongedeerd!

Een bekend probleem

Volgens de brandweer is het niet de eerste keer dat een elektrische fiets zomaar in de brand vliegt. De brandweerkazernes in Noord-, Oost- en Zuid-Gelderland wisten de exacte cijfers niet, maar gaven eerder aan het AD aan dat er minimaal één melding per maand een brand in de accu’s van elektrische fietsen betreft. Dit gebeurt bijvoorbeeld terwijl de accu in de slaapkamer aan de lader ligt, of terwijl er gefietst wordt. Ontzettend gevaarlijk dus!

Kortsluiting

Er ontstaat een kortsluiting in de accu’s, waardoor er brand volgt. Dit gebeurt natuurlijk niet bij elke elektrische fiets, maar kan in sommige gevallen wel voorkomen. Aangezien de verkoop van elektrische fietsen de afgelopen periode enorm gestegen is, neemt helaas het aantal branden door elektrische fietsen ook toe. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) houdt toezicht op de veiligheid van consumentenproducten en voert momenteel een onderzoek naar deze accu’s uit.

Tips

Heb jij een elektrische fiets en schrik je van deze berichten? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. De NVWA geeft een aantal richtlijnen om brand door je elektrische fiets te voorkomen. Plaats geen brandbare spullen naast de fiets en laad de accu alleen op als je in de buurt bent. Gebruik alleen de originele oplader die bij de accu hoort en laad de accu nooit op een vochtige plek op. Dus ook niet op het aanrecht of in de badkamer. Is je accu vol? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Is je fiets of accu gevallen? Laat deze dan controleren bij de fietsenmaker. Zo neem je het zekere voor het onzekere!

Lees ook:  Zo voorkom je dat je fiets gestolen wordt in de stad

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels