Er is hoop dit jaar: we hebben zóveel procent kans op een witte kerst

Witte Kerst

Krijgen we dit jaar een witte kerst?

Zou het dit jaar dan toch gebeuren? Wij dromen er stiekem elk jaar weer van: een witte kerst. Er is dan ook nauwelijks iets idyllischer en romantischer te bedenkend dan een dik pak sneeuw tijdens de feestdagen, een echte winterdroom. Helaas gebeurt het maar zeer zelden, de laatste witte kerst is alweer zeven jaar geleden, in 2010 lag er een dik pak sneeuw. Sindsdien duimen we onze vingertoppen kaal, maar het heeft niet meer mogen baten. 

Een witte kerst mag zich pas écht zo noemen als er op allebei de kerstdagen in De Bilt sneeuw wordt gemeten.

Sneeuwval
Het is sinds 1900 maar acht keer voorgekomen dat we een witte kerst hebben gehad. Dit weekend krijgen we in grote delen van Nederland al te maken met sneeuwval, vooral in het binnenland zal er waarschijnlijk zaterdag en zondag een sneeuwdeken van een paar centimeter dik komen te liggen. Na het weekend is de kans groot dat we te maken krijgen met een langdurig koude periode en dat biedt perspectief voor een witte kerst!

30 procent
Meteoroloog Yannick Damen van WeerOnline schat de kans op een witte kerst in op ongeveer dertig procent. Dat lijkt heel erg laag, maar als je bedenkt dat de kans normaal ongeveer zeven procent is dan is het ineens toch een stuk beter. “Hoewel de kans nog altijd groter is dat we geen witte kerst krijgen, is er op dit moment wel iets aan de hand wat we voorgaande jaren niet hadden. We zitten in een ‘gunstige’ luchtstroom die koude Noordpool-lucht naar ons land voert. In voorgaande jaren hadden we te maken met een zuidelijke en warmere stroming waardoor de temperaturen ruim boven nul bleven tijdens de kerstdagen”, aldus Damen. Desalniettemin blijft het giswerk: “Het weer van over 2,5 week in Nederland is eigenlijk niet te voorspellen. We gaan puur op de statistieken af.”

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld Pixabay