Fotograferen met een drone? Met deze tips schiet jij het perfecte plaatje

Met een drone kun je tegenwoordig de mooiste foto’s maken

Prachtige landschappen, steden of andere locaties kunnen vandaag de dag worden vastgelegd door middel van een drone. Met een drone is het namelijk eenvoudiger om vanuit de lucht het perfecte plaatje te schieten. Maar hoe haal je nu het maximale uit deze apparatuur en maak je perfecte foto’s en/of videobeelden? Wij zetten de tips voor je op een rijtje.

Wees goed voorbereid en maak de meest indrukkende foto’s door middel van een drone.

1. Maak foto’s in RAW

Bij veel drones is het mogelijk om de camera in te stellen op JPEG of op RAW. Maak je foto’s in een RAW-bestand, dan is het naderhand veel eenvoudiger om de foto te bewerken. Op deze manier wordt er namelijk veel meer informatie over het beeld opgeslagen dan wanneer het in JPEG is gefotografeerd. Lijkt de foto achteraf overbelicht of juist onderbelicht? Dan heb je met een RAW-bestand veel meer mogelijkheden om de details terug te halen in de nabewerking.

2. Compositie

Een goede instelling van de camera is natuurlijk belangrijk, maar ook de juiste compositie kan een foto maken of breken. De compositie bepaalt namelijk hoe iemand ‘door het beeld heen kijkt’. Bij een centrale compositie leg je de nadruk op iets wat er in het midden staat. Bij landschapsfotografie door middel van een drone kan de regel van derden vaak beter toegepast worden. Hierbij houd je rekening met de lijnen in het landschap en probeer je de nadruk op de belangrijke punten te leggen. In een voorbeeld hieronder zie je een voorbeeld van de regel van derden.

3. ISO-waarde

Omdat een drone een relatief kleine beeldsensor heeft, is deze opgebouwd uit veel pixels. Hoe meer pixels, hoe minder licht elke pixel kan opvangen. Het resultaat? Een foto waar sneller ruis in ontstaat. Door de ISO-waarde op de drone laag in te stellen beperk je de ruis. De foto’s zullen er naderhand minder ‘korrelig’ uit zien. Let er op bij de aankoop van een drone dat de ISO-waarde laag kan worden ingesteld. Bij Droneland vind je met gemak een drone die bij jouw wensen past.

4. Zonsondergang

De mooiste foto’s kun je met een drone het beste maken tijdens zonsondergang óf net voor zonsopgang. Het warme zonlicht met lange schaduwen zorgt ervoor dat je foto’s van bovenaf het beste uit de verf komen.

5. Recht naar beneden

Tijdens het fotograferen met een drone zijn we geneigd om de verte in te turen om een mooie foto te maken. Echter is het met een drone ook mogelijk om recht naar beneden te fotograferen. Door dit te doen komen de patronen en vlakken in het landschap meer naar voren wat unieke foto’s kan opleveren.

6. Vlieghoogte

De juiste vlieghoogte is erg belangrijk met dronefotografie. Door te hoog te vliegen, maak je met de groothoek van de camera een foto waar op soms weinig details op is terug te zien. Door niet al te hoog te vliegen maak je gedetailleerdere foto’s met meer leven er in.

7. Veiligheid

De laatste, maar ook zeker niet de meest onbelangrijke tip is: veiligheid. Met een drone op pad gaan kan hartstikke leuk en avontuurlijk zijn. Wees goed voorbereid en check altijd de omgeving. Ben je op een locatie met drukke wegen, een woonwijk of ergens waar veel hoge bomen staan? Weet dan van te voren goed waar je met je drone kunt vliegen – en misschien nog wel belangrijker – waar je ook weer de ruimte hebt om te kunnen landen. Tegenwoordig verandert de regelgeving rondom het vliegen met een drone regelmatig, dus controleer op het internet wat de mogelijkheden en regels zijn.

Lees ook: Airbnb biedt verblijf aan in het geboortehuis van Harry Potter

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cameraland | Beeld: Pxhere, Pexels