Wauw: Frans Duijts is 39 kilo afgevallen en voelt zich veel fitter

De zanger is in anderhalf jaar flink wat kilo’s verloren

Frans Duijts (41) is bijna zijn leeftijd in kilo’s kwijt. De afgelopen anderhalf jaar is hij namelijk zo’n 39 kilo afgevallen. Het keerpunt? Toen de zanger 138 kilo zag staan op de weegschaal. “Mijn suiker was vier keer te hoog en mijn cholesterol zat op het dubbele.”

Lekker genieten

Vroeger sportte Frans veel en was hij erg actief, maar daar kwam een eind aan in 2002, toen hij van ruim tien meter hoog viel. Vanaf dag moment besloot de zanger vooral van het leven te genieten. “Ik dacht gewoon: je moet het leven pakken zolang je kan.” Dat ging in zijn geval vooral gepaard met lekker eten en drinken en weinig beweging.

Het roer om

Op een gegeven moment merkte Frans dat zijn gezondheid écht niet goed was. De weegschaal tikte inmiddels de 138 kilo aan en ook zijn bloedsuikerwaarden en cholesterol waren ongekend hoog. “Mijn suiker was vier keer te hoog en mijn cholesterol zat ook op het dubbele van wat het mag zijn”, vertelt Frans in het online magazine van Fit at Home. “Ik heb het voorbeeld van mijn vader. Die was suikerpatiënt, maar lette niet altijd even goed op zijn gezondheid. Na een tijdje vielen alle vitale functies bij hem uit.” De zanger wilde niet eindigen als zijn vader en besloot het roer volledig om te gooien.

Gastric sleeve

De ‘Nee, niet zeggen hoe ik leven moet‘- zanger probeerde allerlei afvalmethodes. “Van de gewone weg, tot injecties en van sportvasten tot shakes. Niets hielp écht.” Uiteindelijk heeft Frans een gastric sleeve laten zetten. Dit is een operatie waarbij de maag wordt verkleind. Na de ingreep bleef er een derde van Frans’ maag over.

Kleinere porties

De zanger moest flink wennen aan zijn kleinere maag. Hij was gewend grote porties te eten, maar dat kon nu niet meer. Zijn volledige dieet werd op de schop genomen. “In het begin eet je één shotglaasje, vaak gevuld met yoghurt en fruit. Dat doe je dan voor zowel ontbijt, lunch als avondeten. En dan zit je gewoon vol.” Frans kreeg deze portie de eerste paar weken zelfs soms niet eens op. Inmiddels is de zanger vijftien maanden verder en eet hij weer grotere porties. Toch zijn het niet zulke grote porties als voorheen en kan hij niet álles eten. “Brood valt heel zwaar. Dus dat weglaten werkt heel goed voor mij.” Qua avondeten houdt de zanger het vaak bij een stuk vlees met groente. “Dus weinig aardappelen en pasta’s.”

Veel fitter

De gastric sleeve en alle dieet-aanpassingen hebben zeker geloond. Frans is sinds de operatie in 2019 maar liefst 39 kilo afgevallen en weegt dus nu nog 99 kilo. Zelf wilde de zanger in eerste instantie de 90 kilo aantikken. “Maar iedereen zei dat ik dat niet moest doen. Dus waar ik nu zit is een mooie balans.” Hij is niet alleen blij met het getal op de weegschaal, hij voelt zich ook veel beter en fitter dan voorheen. Daarnaast hoeft de zanger geen medicijnen meer te slikken, die hij eerst nam voor onder andere zijn te hoge cholesterol. Alleen de maagbeschermers staan nog op het menu. “Dat raadt de arts aan na een dergelijke ingreep.”

Lees ook: Wauw! Enorme mijlpaal voor Shirma Rouse: bijna 60 kilo afgevallen

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill