Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je hond je gezicht likt

Want soms wil het beestje op die manier zijn genegenheid uiten

Een groot deel van de hondeneigenaren vindt het wel aandoenlijk wanneer zijn of haar viervoeter zijn genegenheid wil uiten door een lik te geven. ‘Een kusje’, wordt dat dan ook wel genoemd. Maar hoe schoon je je hond ook probeert te houden, het diertje likt wel aan veel andere dingen. Dus… is het eigenlijk erg als je hond je likt? Met name in je gezicht?

De meningen over deze ‘hondenkusjes’ zijn best verdeeld.

Schone tong

Volgens de een is het absoluut niet gezond om een kus te krijgen van je hond en volgens de ander kan een lik geen kwaad want de hondentong zou schoner zijn dan die van mensen. Wat is het nu? Als eerste ontkrachten we maar meteen die ‘schone tong’-theorie. De tong van de hond is namelijk niet schoner dan die van de mens. Steker nog: honden en mensen hebben allebei honderden verschillende bacteriën in de mond. Slechts 16 procent van deze bacteriën hebben zowel mensen als honden.

Zeldzame bacterie

Hondenslijm in een mensenmond kan verschillende ziektes veroorzaken, zoals gingivitis, parodontitis of porfyromanas gulle. Dat laatste is een bacterie die ervoor kan zorgen dat je tandvlees ontsteekt en je zelfs tanden verliest. Deze bacterie komt oorspronkelijk niet voor bij mensen, maar wél bij honden. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 16 procent van de handeigenaren dit toch hebben opgepikt.

Bacteriën verwerken

Zoals eerder genoemd komt maar 16 procent van de bacteriën in onze mond overeen met de bacteriën in onze honds mond. Hierdoor blijven er heel wat bacteriën over die wij niet hebben en andersom. Een lik over je gezicht kan hierdoor zorgen voor bacteriën die je lichaam niet gewend is. Hierdoor heeft je lichaam veel meer moeite om de bacteriën te weren. Hetzelfde geldt voor je hond. De bacteriën in jouw mond zijn voor een hondenlichaam ook ongewoon en hierdoor heeft ook het lichaam van je viervoeter moeite om tegen de bacteriën te vechten. Dit kan voor beiden voor ziektes zorgen, aangezien je lichaam niet altijd weet hoe eventuele ziektes bestrijd moeten worden.

Kusjes zijn daarom niet het beste idee. En trouwens, je hond is vaak net zo blij met een fijne aai over de bol.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tiphero | Beeld: Pixabay