Op déze plek kun je beter geen gebruik maken van de wifi

Goed om te onthouden!

Even eerlijk: een van de eerste dingen die we doen als we onze vakantiebestemming hebben bereikt is verbinding maken met wifi. Niets is immers fijner dan op het bed in het hotel bijkomen van de reis en even door je social media scrollen. Dit is echter iets wat je in het vervolg beter niet meteen kunt doen.

Je gegevens kunnen gestolen worden…

Niet veilig

Volgens de Britse krant The Sun is het niet altijd veilig om gebruik te maken van het wifi-netwerk van een hotel. Vaak moet je inloggen door middel van het invullen van je gegevens; denk aan je adres en persoonsgegevens. Tevens wordt er vaak gevraagd of je je profiel van Facebook koppelt aan het netwerk. Pas als je dit allemaal hebt gedaan kun je gebruik maken van de wifi.

Onderzoek

Specialist op het gebied van veiligheid en tevens journalist, Jeff Rossen, deed onderzoek naar de veiligheid van wifi in hotels. Volgens hem kun je heel makkelijk iemand oplichten door per ongeluk een verkeerde hotspot te gebruiken die iemand expres aanmaakte om je gegevens te kunnen stelen. Hoe hackers te werk gaan? Ze maken een nep hotspot aan die precies dezelfde naam heeft als de hotspot van het hotel. Ze hopen dat de hotelgast bij de verkeerde hotspot inlogt en daardoor persoonsgegevens weggeeft.

Proef op de som

Jeff Rossen deed hetzelfde wat de hackers deden en maakte een fake wifi hotspot aan in een hotel in Cancun, Mexico om erachter te komen hoe makkelijk je gegevens kunt stelen via een hotspot. Jeff maakte een hotspot aan die dezelfde naam had als die van het hotel, al snel logden mensen bij zijn hotspot in. Binnen no-time kon Jeff alle gegevens van de gasten inzien. Zo kon hij onder andere de online transacties, vluchtinformatie en bankgegevens van de vakantiegangers zien.

Voorkomen is beter dan genezen

Ben je op vakantie en wil je gebruik maken van de wifi? Vraag dan aan een werknemer van het hotel wat de officiële hotspot van het hotel is. Klik daarnaast altijd op ‘dit netwerk vergeten’ na gebruik van de wifi zodat je gegevens gewist worden. Bovendien is het verstandig om de wifi uit te zetten als je je bankgegevens wilt checken.

Lees ook: Maak je wifi-signaal binnen 2 minuten 4 keer zo sterk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan, The Sun | Beeld: Pexels