Waarschuwing: honderden gevaarlijke springkussens in omloop


Deze springkussens voldoen niet aan de veiligheidseisen

Hartstikke leuk, zo’n springkussen voor de kleintjes. Ze kunnen er uren op spelen en ravotten. Natuurlijk is er altijd een risico: ze kunnen op elkaar springen en vallen met alle verwondingen van dien. Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat honderden springkussens onveilig zijn. Zo hebben twee kinderen afgelopen zomer zelfs een schedelbasisfractuur opgelopen na een val van dergelijke kussens.

De kussens worden niet teruggeroepen.

Springkussens

De gevaarlijke springkussens heten ‘multiplay-kussens’, een erg populair model. Deze springkussens hebben een tunnel en een trappetje naar een glijbaan. Vanaf dit trappetje kunnen kinderen op de wanden komen, waarna ze er vanaf kunnen worden gelanceerd. Hierdoor liepen afgelopen zomer twee jongetjes, vier en zes jaar oud, schedelbasisfracturen op.

Ongeluk

Beide jongens werden van de springkussens gelanceerd omdat ze op de rand waren geklommen. Als een ander kind er dan afglijdt, wordt het andere, wellicht lichtere kind, gelanceerd. Ze kwamen met hun hoofd op beton terecht waardoor ze gewond raakten. Het ene jongetje kan niet naar school en heeft last van epileptische aanvallen, de ander is deels doof. Hun ouders willen andere ouders waarschuwen voor het gevaar van deze springkussens.

Gevaarlijk

RTL Nieuws huurde zo’n levensgevaarlijk springkussen en vroeg een keurmeester om hem te keuren. Zijn oordeel was niet mals: “Dit is absoluut gevaarlijk, dit zou nooit goedgekeurd mogen worden. De markt moet hiertegen beschermd worden.” Toch grijpt de NVWA niet in en worden de kussens alsnog verhuurd.

Oppassen

Natuurlijk is er altijd een zekere mate van voorzichtigheid geboden wanneer kinderen op een springkussen spelen. Zorg ervoor dat er altijd een volwassene is die toezicht houdt. Verbied de kinderen om op de randen te klimmen. Zorg er ook voor dat de kussens op een zachte ondergrond staan, zoals zachte matten of gras. Zeker de springkussens ook aan de grond zodat ze niet omwaaien.

Bekijk het item van RTL Nieuws hieronder:

Lees ook: Ellie Lust stopt met politiewerk: ‘Ik kon al niet meer blijven’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay