Vind jij haren in het doucheputje ook zo vies? Daar is dus een reden voor…

angst haren doucheputje

Er is dus een heel goede reden voor

Alleen al bij het zien van al die haren in het doucheputje word je spontaan misselijk. Gek genoeg zijn het vaak ook nog eens je eigen haren of die van je partner. Maar waarom hebben sommige mensen hier dan toch zoveel moeite mee? Blijkbaar is het helemaal niet zo gek als je een vreselijke hekel hebt aan haren in het doucheputje, want er bestaat een heuse fobie voor.

Dit verklaart wel een hoop…

Uitvallende haren
Je bent lekker je haren aan het wassen en dan gebeurt het nog weleens dat een aantal van deze haren in het doucheputje belandt. Op een dag verliezen we per persoon wel zo’n 40 tot 120 haren. Gelukkig voor ons worden al deze uitvallende haren vervangen voor nieuwe exemplaren, maar waarom vinden we het dan zo vies dat deze haren blijven plakken in het putje?

Fobie
Er bestaat dus echt een fobie genaamd chaetofobie, waarbij mensen angst hebben voor haar. En geloof het of niet, maar deze fobie komt veel vaker voor bij mensen dan je zou denken. In de ergste gevallen hebben mensen zo’n grote angst voor haarverlies (van zowel mensen als dieren) dat het hun leven belemmert. Er zijn zelfs mensen die hiervoor in therapie gaan. Maar gelukkig kampt niet iedereen direct met een fobie zodra ze haren in een putje vies vinden. Bernard Vittone, directeur van het Britse centrum voor fobieën, angsten en depressie laat weten dat deze afkeer ook vaak mede te danken is aan angst voor bacteriën en besmetting. Volgens hem kan het ook wijzen op een symptoom van obsessieve-compulsieve stoornis (OCD).

Besmetting
Tenslotte legt Vittone nog uit: “Haren worden door veel mensen beschouwd als iets vies en vuil, het is niet voor niets dat een haar in je eten vinden op restaurant reden genoeg is om je bord terug te sturen. En hoewel mensen wel weten dat ze er niet ziek van gaan worden, leggen ze toch de associatie met besmetting en die gedachte is genoeg om angstig te worden. Het is een irrationele angst, waardoor het aanleunt bij een fobie, al heeft het merendeel van de bevolking er niet genoeg last van om het echt als een fobie te bestempelen.”

Lees ook: Dit is waarom het superslim is om juist nú koopzegels te gaan sparen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: videostill YouTube, Woningcorporatie WonenBreburg,