Hittegolf houdt aan: eind volgende week kans op temperaturen boven de 40 graden

hittegolf
Nederland zal te maken krijgen met een hittegolf

Het is heerlijk weer! Met temperaturen van rond de 25 graden is het nu echt hoogzomer in Nederland. Maar, hier blijft het niet bij volgens meteorologen. De temperatuur kan oplopen tot 40 à 42 graden in de aankomende hittegolf. Dat is even schrikken! Het is nog nooit zo warm geweest in Nederland namelijk.

Hittegolf of zweetgolf?

Kansberekening

Of het écht zo warm gaat worden, is nog maar afwachten. Het weer blijft veranderlijk en het is nooit nauwkeurig te voorspellen, zeker niet zo lang van tevoren. Vijftig meteorologen berekenden het weer van de komende weken, twee van hen kwamen met de uitkomst dat het minstens 40 graden zou worden. Dit maakt de kans slechts 2 procent, maar dit was genoeg om de weermannen te doen schrikken.

Record

Mocht deze voorspelling uitkomen, dan zou dit betekenen dat Nederland de warmste temperatuur ooit bereikt. Het huidige hitterecord staat op 38,6 graden. Dit was in 1944! Wij zweten al bij de gedachte, pfff.

Hitte

Ook al wordt het hoogstwaarschijnlijk niet 40 graden, heet wordt het wel, met temperaturen boven de 30 graden. Volgens meteorologen wordt het minstens vier dagen lang meer dan 30 graden, wat zeker onder de categorie hittegolf valt. De mussen zullen dus van de daken vallen. En wij? Wij installeren alvast een extra ventilator en stoppen de vriezer vol met ijsjes.

Niet iedereen houdt van deze tropische temperaturen. Lees daarom op de volgende pagina een aantal tips om de hittegolf door te komen.

Pagina 1/2