De kogel is door de kerk: ‘Rookruimtes in horeca definitief verboden’

sigaret rookruimtes

Het verbod op rookruimtes geldt per direct

Vanaf 1 juli 2008 werd het de rokers in Nederland al een stuk moeilijker gemaakt: roken was vanaf dat moment niet meer toegestaan in horecagelegenheden. Rookruimtes zijn sinds het ingaan van het rookverbod de enige plek in kroegen, clubs en restaurants waar rokers een sigaretje mogen opsteken. Tot vandaag. De Hoge Raad heeft de knoop doorgehakt: rookruimtes zijn per direct verboden.

Wat vind jij van dit besluit?

Verbieden

Antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN) stapte naar de rechter, aangezien de uitzondering voor ‘speciaal aangewezen rookruimtes’ in horecagelegenheden volgens hen niet juist zou zijn. Deze regeling was volgens CAN in strijd met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie dat ook door Nederland ondertekend is.

Hoge Raad

Het gerechtshof stelde CAN hierin gelijk. Inmiddels heeft de Hoge Raad besloten: de rookruimtes zijn per direct verboden. Ondanks dat de regeling per direct ingaat, is het nog onduidelijk vanaf wanneer er daadwerkelijk gecontroleerd gaat worden.

Miljoen euro’s

Voor veel horecaondernemingen is de uitspraak van de Hoge Raad een bittere pil. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn er nog tussen de 5700 en 7600 rookruimtes in de Nederlandse horeca. In totaal is er tussen de 69 en 92 miljoen euro geïnvesteerd in rookruimtes. De gemiddelde investering bedraagt 12.500 euro per rookruimte. Dit gaat dus om een flink bedrag.

Impact

Ondanks dat de rookruimtes zich in een apart gedeelte van de horecagelegenheden bevinden, zou het volgens de advocaat-generaal voor niet-rokers onvermijdelijk zijn om ontsnapte rook in te ademen. De rook zal ongetwijfeld de kroeg, club of het restaurant inwaaien. Daarnaast spreekt de advocaat-generaal over sociale druk: ‘De niet-rokers kunnen een sociale druk voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten.”

Lees ook: Speelgoedwinkels onder de loep: ‘Speelgoed moet genderneutraal worden’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest

Bron: NOS, AD | Beeld: Unsplash