Speelgoedwinkels onder de loep: ‘Speelgoed moet genderneutraal worden’

speelgoed

‘Weg met seksistisch speelgoed’

Tegenwoordig is het woord ‘genderneutraal’ niet meer weg te denken. We zijn klaar met stereotypen en vooroordelen en daarom riep  Ingrid van Engelshoven, minister van Emancipatie, speelgoedfabrikanten op om seksistisch speelgoed onder de loep te nemen. Er moet volgens de minister een einde komen aan ‘jongens’- en ‘meisjes’speelgoed. 

Volgens de minister moet er ‘niet discriminerend’ speelgoed ontwikkeld worden.

Genderneutraal

In speelgoedwinkels zal – als het aan minister Ingrid van Engelshoven ligt – geen discriminerend speelgoed meer te vinden zijn. Dit geldt niet alleen voor de fysieke winkels, maar ook voor de folders van speelgoedwinkels. Weg met de blauwe pagina’s vol auto’s en de roze pagina’s vol met barbiepoppen. Volgens van Engelshoven wordt er teveel geadverteerd met stereotyperend speelgoed. “Meisjes zijn verzorgend, jongens zijn avontuurlijk”, gaf de minister in een TED-talk aan

Frankrijk

Niet alleen in Nederland is dit aan de orde. Ook in Frankrijk willen regeringsleden van het seksistische speelgoed af. In Franse speelgoedwinkels komt daarom vanaf volgend jaar een einde aan de ‘jongens’- en ‘meisjes’indeling. Speelgoedfabrikant Mattel kan zich alvast vinden in de trend. Zijn Amerikaanse speelgoedbedrijf bracht onlangs een geen blonde, blanke en slanke Barbie op de markt, maar een genderneutrale Barbie-pop.

Lees ook: Politie rukt uit vanwege ijselijke gil: oproerkraaier blijkt verdwaalde muis

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash