CBS: ‘Helft Nederlanders wil hogere zorgpremie voor rokers’

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat rokers meer zorgpremie moeten gaan betalen

Steek jij regelmatig een sigaretje op en ben jij niet vies van een alcoholisch drankje hier en daar? Dan kan je dat duur komen te staan. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat de zorgpremie voor rokers omhoog moet. Veel van hen vonden hetzelfde voor zware drinkers en mensen die onvoldoende bewegen. Ook zij zouden meer moeten gaan betalen. 

Wat vind jij hiervan?

Hogere premie

Rokers, drinkers en mensen die niet veel bewegen zouden volgens de ondervraagden een hogere zorgpremie moeten betalen. Uit het onderzoek blijkt dat 52 procent van de ondervraagden vindt dat de zorgpremie voor rokers omhoog moet. En wat blijkt? 20 procent van de rokers vindt dat zelf ook. 41 procent van de Nederlanders vindt dat zware drinkers een hogere premie moeten betalen en 20 procent wil een duurdere basisverzekering voor mensen die onvoldoende bewegen.

Overgewicht

Een kwart van de ondervraagden lijkt het een goed idee dat mensen met overgewicht meer gaan betalen voor hun basispremie. Een groot deel van de mensen met obesitas of overgewicht stemde hier zelf ook mee in. Vanaf welk gewicht, BMI of vetpercentage een persoon overgewicht heeft? Dat werd nog niet in het onderzoek vastgesteld.

Vraagtekens

Naast het feit dat veel respondenten graag een verschil in de premie zien, zijn er ook respondenten die ongeacht de levensstijl een gelijke premie zouden willen. Daarnaast is er ook een klein gedeelte dat voor mensen die veel bewegen graag een lagere basispremie zouden willen. Of er daadwerkelijk verschil gaat komen in de premie voor Nederlanders? Daar is nog geen besluit over genomen.

Lees ook: Van zonnebril tot regenbroek: dit is de weersvoorspelling voor oktober

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash