Hondenbescherming pleit voor verplichte cursus voor baasjes van ‘agressieve’ hondenrassen! Eens of oneens?

“Het zijn vaak de baasjes die niet goed weten hoe ze met hun dieren moeten omgaan.”

De afgelopen week was het goed raak in Nederland. Een tweetal bijtincidenten met honden schrikt de maatschappij op en doet de discussie weer oplaaien over het wel of niet mogen houden en fokken van de zogenaamde ‘agressieve’ hondenrassen. Vorige week zondagavond deed zich het eerste voorval voor, waarbij een meisje door een afgesloten hek klimt en oog in oog komt met de pitbull Charly, die daar niet van gediend is. Het meisje van 6 jaar oud ligt nog met ernstige bijtverwondingen in het gezicht in het ziekenhuis.

Het tweede voorval was afgelopen maandagavond. Wellicht heb je de beelden al voorbij zien komen waarin een politieagent noodgedwongen een pitbull midden op straat doodschiet met meerdere kogels. De pitbull viel zijn baas aan tijdens het dorpsfeest en wilde niet meer loslaten. De pitbull heeft al niet zo’n beste reputatie (het is zelfs verboden geweest om ze te houden en te fokken tot 2008), maar dit soort voorvallen helpen natuurlijk helemaal niet mee. Actuele cijfers zijn er niet, maar TNS NIPO becijferde in 2007 dat er per jaar grofweg zo’n 150.000 bijtincidenten zijn. In een derde van de gevallen zijn de verwondingen zo ernstig, dat er medische behandeling nodig is. Zo’n 100 keer is het incident zo heftig, dat de hond in beslag wordt genomen. Een klein deel daarvan wordt afgemaakt.
De Koninklijke Hondenbescherming komt nu met een oplossing. Lees verder op de volgende pagina en voor wie dat zou gelden.


Pagina 1/2