Humberto Tan kijkt met moeite terug op RTL Late Night: ‘Er is veel prestigeverlies, veel pijn’

Humberto Tan

De presentator vertelt over zijn gedwongen vertrek

Het nieuws dat Humberto Tan niet verder zou gaan als presentator van RTL Late Night sloeg bij heel Nederland in als een bom. Humberto, die al jaren hét gezicht was van de populaire talkshow, vertelt nu hoe hij zich voelt over zijn niet vrijwillige vertrek.

Humberto noemt zijn vertrek een ‘les in nederigheid’.

Televisiecarrière

Kijkcijfers die kelderen betekende voor RTL dat Humberto Tan niet langer het ooit zo geliefde programma RTL Late Night kon presenteren. Humberto moest vaarwel zeggen tegen het praatprogramma dat hij jarenlang met liefde presenteerde. In een interview met NRC Handelsblad vertelt Humberto dat hem dat zwaar viel. “Dit is de slechtste periode uit mijn 25-jarige televisiecarrière.”

Verontschuldigingen

Tan vertelt in een gesprek met schrijver Murat Isik dat zijn vertrek hem moeilijk afging. “Er is veel prestigeverlies, veel pijn. Een les in nederigheid. Het gevoel dat ik anders gedaan had kunnen hebben – dat knaagt. De ochtend dat ik het moest vertellen aan het team vond ik extreem zwaar. Je moet tegen mensen zeggen dat ze misschien hun werk kwijt zijn. Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden.”

Verandering

In het openhartige gesprek vertelt de 52-jarige presentator dat hij hoopte dat het nog wel zou veranderen. “Maar kijkers hebben altijd gelijk. Ze bepalen je toekomst. Filosofisch discussiëren over wat goed is of slecht, daar heb je weinig aan”, vertelt hij. Waar het dan misging? Humberto denkt dat het te maken heeft met meerdere factoren: “Concurrentie van internet, ontwikkeling bij Jinek en Pauw, verzadiging van het programma, reuring in mijn privéleven.”

Gemist

Ook kreeg Humberto met regelmaat te horen dat hij niet kritisch genoeg was, maar de presentator vertelt ook dat het helemaal niet zijn missie was om mensen kritisch aan de tand te voelen. “Mijn doelstelling is altijd geweest om informatie te halen, en niet om te scoren. Ik zeg altijd: welke vraag heb ik dan gemist?”

Lees ook: Humberto Tan vertelt wat hij gaat doen na vertrek bij RTL Late Night

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: NRC | Beeld: Videostill RTL Late Night