Ireen Wüst over vriendschap met overleden Paulien van Deutekom: ‘We deelden alles samen’


Ireen Wüst vertelt openhartig over haar goede vriendschap met Paulien van Deutekom

Afgelopen weekend behaalde topschaatser Ireen Wüst opnieuw de wereldtitel op de 1500 meter in Inzell. Hiermee schrijft ze voor de vierde keer de wereldtitel op de 1500 meter op haar naam. Over haar overwinning van afgelopen weekend is ze duidelijk: “Dit is de mooiste medaille uit mijn carrière.” De wedstrijd droeg ze op aan haar goede vriendin Paulien van Deutekom. 

Paulien van Deutekom overleed begin januari op 37-jarige leeftijd aan een agressieve vorm van kanker.

Paulien van Deutekom

Gisteravond zat Ireen Wüst aan tafel bij De Wereld Draait Door. In haar interview met Matthijs van Nieuwkerk blikte ze terug op haar gewonnen race van afgelopen zondag. Voor haar was dit niet het allerbelangrijkste, want ze won de race namelijk voor haar beste vriendin Paulien van Deutekom. “We hebben een groep van negen dames, Team Nuyt. Toen bekend werd dat Paulien ziek werd, moesten we de jaarlijkse wintersport verplaatsen.” Door haar ziekte kon Paulien er alsnog niet bij zijn.

Herinneringsring

In de aflevering van gisteravond vertelt Ireen over de ring die ze om haar middelvinger draagt. “Deze ring is een symbool voor onze vriendschap. Onze kleur is geel, de lievelingskleur van Paulien. De ring moest als teken van de vriendschap om de middelvinger gedragen worden. Normaal ben ik niet van de middelvinger, maar dat was Paulien haar teken tegen de kanker. Deze strijd gaan we winnen. Alleen heeft het helaas niet zo mogen zijn”, aldus Ireen over haar vriendschap met Paulien.

Mooie vriendschap

Ondanks dat het nog vrij kort geleden is dat Paulien overleed, wilde Ireen alles op alles zetten om tóch die WK-titel te winnen. “Maar dat was heel beladen, ja.” Al sinds 2005 zijn de schaatsers vriendinnen. “We hebben elkaar via het schaatsen ontmoet, maar daarna eigenlijk alles samen gedeeld. Paulien was m’n buuf, we woonden letterlijk naast elkaar. Dus we deden alles samen, behalve eten en slapen. Een mooiere vriendschap kan je je niet wensen.” Over de wedstrijd zelf vertelt Ireen: “Ik ben nog nooit zó zenuwachtig geweest. Normaal doe je het voor jezelf… Het was een hele gekke dag.”

Stichting

Samen met de vriendinnen van Team Nuyt wil Ireen een stichting oprichten. “Om geld in te zamelen voor onderzoek naar longkanker. Het is een beetje uit de hand gelopen, het heeft iets te veel media-aandacht gekregen – wat natuurlijk heel mooi is. We zijn er in elk geval mee bezig.” In het interview met Matthijs wordt duidelijk dat Ireen het er erg moeilijk mee heeft. “Het is heel mooi, al die herinneringen, maar tegelijkertijd is alles best zwaar”, vertelt ze geëmotioneerd.

Na het WK afstanden ging Ireen meteen bij de man en het dochtertje (Lynne) van Paulien langs. “Om mijn medaille aan Lynne te geven. Die krijgt ze symbolisch voor haar verjaardag. Ik hoop dat ze later, als ze wat ouder is, er trots op is.”

Bekijk hieronder het gehele interview met Ireen Wüst in De Wereld Draait Door:

Lees ook: Miljuschka Witzenhausen openhartig over aandoening dochtertje: ‘De grond zakte onder mijn voeten weg’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: De Wereld Draait Door | Beeld: videostill