Dít is waarom je ’s ochtends na die eerste kop koffie een grote boodschap moet doen

koffie

Hoe kan dat toch?

Kun jij ’s ochtends ook niet aan de dag beginnen zonder je bakkie pleur? Dan heb je je misschien ook wel afgevraagd waarom je na het drinken van je kop koffie meteen aandrang voelt. Het spul werkt nogal laxerend, maar waarom eigenlijk?

Ligt het aan de cafeïne?

Cafeine
Vaak wordt gedacht dat de cafeïne in je koffie ervoor zorgt dat jij naar het toilet moet voor een nummertje twee, maar is dat wel zo? Waarom hoeven we dan niet met hoge nood naar het toilet wanneer we een blikje energiedrank drinken of een flesje cola? Onderzoekers bogen zich over dit vraagstuk.

Onderzoek
Koffiedrinkers die drie kopjes per dag drinken, hebben minder kans op hartproblemen en leverziektes dan mensen die geen koffie drinken. Dit bleek eerder deze week uit het onderzoek van de Universiteit van Southampton.

Verschillende theorie
Er zijn meerdere theorieën waarom je moet poepen wanneer je ’s ochtends koffie hebt gedronken. American Chemical Society gelooft dat dit komt doordat koffie ervoor zorgt dat maagzuur wordt aangemaakt, waardoor je sneller de neiging hebt om naar de wc te gaan. Echter wordt het hormoon gastrine ook weleens als schuldige aangewezen. Dit hormoon wordt aangemaakt wanneer je koffie drinkt en stimuleert de dikke darm. Maag-darm-leverarts Paul Boekema beweert dat dit slechts theorieën zijn. Aan de Volkskrant vertelt hij dat er weinig wetenschappelijk bewijs voor is.

Darmen
Hoe komt het dan wel? Paul Boekema denkt dat het door het hormoon cholecystokinine komt. Dit hormoon komt vrij wanneer je koffie drinkt en het doet de galblaas samentrekken. Wel moet de arts bekennen dat ook daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Waar iedereen wel over uit is, is dat koffie iets doet met je darmen. Maar wat dat precies is, dat is vooralsnog onbekend.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: HLN | 
Beeld: Pexels