Journalist noemt het misbruikverleden van Griet op de Beeck ‘onbetrouwbaar’

Griet op de Beeck

Journalist Max Pam zet vraagtekens bij het verhaal van Griet op de Beeck

Schrijfster Griet op de Beeck was maandagavond te gast bij De Wereld Draait Door, waar ze op aangrijpende wijze vertelde over haar moeilijke jeugd. Griet zat aan tafel om te praten over haar nieuwe boek Het beste wat we hebben, het eerste deel van een trilogie met incest als hoofdthema.

De Belgische schrijfster is zelf ook slachtoffer geworden van misbruik, iets waar ze nooit eerder over vertelde.

Volkomen onbetrouwbaar
Volkskrant-journalist Max Pam zet echter vraagtekens bij haar verhaal, zo stelt hij in zijn column van dinsdag 26 september. Op de Beeck vertelde in het gesprek dat het besef dat ze was misbruikt, door haar inmiddels overleden vader, pas op haar 39ste naar boven kwam, na intensieve gesprekken met twee therapeuten. “Een volkomen onbetrouwbare methode”, schrijft Pam. “Ze is ervan overtuigd dat haar vader haar heeft misbruikt, maar heeft geen concrete herinnering. Er zijn al heel wat ongelukken mee gebeurd en destijds is zelfs door de Gezondheidsraad de Werkgroep Fictieve Herinneringen opgericht.”

Werkelijke verlichting
Toevallig vindt Pam het ook dat de bewustwording pas na de dood van Op de Beecks vader op gang is gekomen: “Dat hele proces van bewustwording is overigens pas na de dood van haar vader op gang gekomen. Zijn kant van het verhaal zullen wij daarom nooit meer te horen krijgen. Een goede kans dat hij als een gemene incestpleger de geschiedenis in zal gaan.” Pam sluit zijn column met de woorden: “De dader is nu aangewezen en dat lucht op, zeker tijdens een openbare coming out op de televisie bij de promotie van een boek. Maar of het tot werkelijke verlichting voert, vraag ik me af. Er is geen echt bewijs en het is toch je vader, die zit in je genen, elke dag.”

Dit later nog eens lezen? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Volkskrant, Lindanieuws | Beeld videostill DWDD