Morgenavond is de langste maansverduistering van de eeuw te zien

Vrijdagavond is een bijzonder fenomeen te zien

Zit je morgenavond nog lekker in de tuin, na te genieten van een warme zomerdag? Vergeet dan vooral niet even omhoog te kijken naar de maan. Er is namelijk een bijzonder fenomeen te zien: een bloedmaan. Deze bloedmaan zal de langste maansverduistering van de eeuw zijn. 

Door de maansverduistering zal er een bloedrode maan te zien zijn.

Maansverduistering

Een eclips, ook wel maansverduistering genoemd, gebeurt als de aardbol precies tussen de zon en de maan komt te staan. De maan komt langs de schaduw van de aarde waardoor er geen direct zonlicht meer valt op het maanoppervlak. Door de dampkring wordt het zonlicht dat langs de aarde schijnt afgebogen naar de maan. Het rode licht wordt het beste afgebogen en daarom verkleurt de maan tijdens de verduistering bloedrood.

Natuurfenomeen

Zoals het nu lijkt zijn er vrijdagavond volgens de weersverwachtingen geen wolken te zien in de lucht. De maan komt rond 21:30 op in Nederland, maar dan is deze al verduisterd. Omdat het rond dit tijdstip nog vrij licht is in ons land zal de maan nog niet optimaal te zien zijn. De verwachting is dat rond 22:20, tijdens de maximale eclips, het donker genoeg is om de prachtige bloedrode maan te zien. De verduistering zal eindigen rond 23:15 morgenavond. In totaal zal de maan dus een uur en driekwartier verduisterd zijn, wat het dus de langste maansverduistering van de 21ste eeuw maakt.

Blauwe superbloedmaan

In september 2015 was voor het laatst een totale maansverduistering te zien in Nederland. Wel was begin dit jaar nog een blauwe superbloedmaan te zien. Bij dit natuurfenomeen staat de maan relatief dicht bij de aarde waardoor deze erg groot lijkt. Dit was in combinatie met een verduistering, dat zorgde voor een rode bloedkleur en was het de tweede volle maan van de maand. Daarom kreeg dit fenomeen de term ‘blauwe’ ervoor. De eerstvolgende maansverduistering is ook al voorspeld, namelijk volgend jaar in de ochtend op 21 januari. Mocht je deze ook missen, dan moet je nog wel weer een aantal jaren wachten, want in september 2025 is er weer een verduistering te zien.

Lees ook: Wees gewaarschuwd: KNMI geeft code oranje af vanwege extreme hitte

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: NOS | Beeld: Pxhere