Mark Rutte open over verlies moeder: ‘Het was ingewikkeld’

De premier kon zijn zieke moeder niet bezoeken vanwege de strenge maatregelen

Het coronavirus heeft het leven er de afgelopen tijd niet makkelijker op gemaakt. Ondanks dat het land op z’n kop stond, wist premier Mark Rutte altijd de rust te bewaren. Dit terwijl hij tijdens de uitbraak van het coronavirus ook nog eens zijn moeder verloor. In een interview op social media laat de premier zich voor het eerst uit over deze heftige periode. 

Erg snel gegaan

In een interview met politiek verslaggever Jaïr Ferwerda geeft de politicus antwoord op een aantal persoonlijke vragen. Zo vertelt hij dat hij vanwege de strenge maatregelen omtrent het coronavirus zijn zieke moeder niet kon bezoeken. “We konden niet bij haar terecht in die weken, dus dat was ingewikkeld. Ze is heel snel overleden, dus dat kwam er ook natuurlijk bij”, legt Rutte uit.

Open kaart

Nederlanders wisten dat de moeder van de politicus overleden was. Rutte legt uit dat hij ervoor koos dit persoonlijke detail uit zijn leven met opzet te delen. “Vanwege mijn werk zien veel mensen mij op televisie en je leeft met elkaar mee, dus ik dacht: dat moet ik niet geheimhouden.” De premier voelde daarnaast de plicht om te blijven werken. “Je moet gewoon je werk doen, dat doet iedereen. Je kunt niet in zo’n moeilijke tijd zeggen: ik ga thuiszitten. Dat kan gewoon niet”, legt Rutte uit.

Tweede piek coronavirus

Op de vraag of het coronavirus opnieuw de kop op gaat steken, antwoord Mark Rutte dat hij dit niet kan garanderen. Hij wijst er in ieder geval op dat het kabinet het virus sowieso niet kan verslaan. In de video laat Rutte weten dat juist de Nederlanders dit samen moeten doen. “Als we allemaal verstandig zijn, onze handen wassen en thuisblijven bij klachten: dat is het belangrijkste”, aldus de premier.

Lees ook: Waarschuwing: eikenprocessierups extra gevaarlijk voor honden

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Hollandse Hoogte, door ANP