Marktplaats en politie werken samen om oplichters ‘cententruc’ aan te pakken

Marktplaats politie cententruc

Samen gaan ze de strijd aan tegen de vele oplichters op Marktplaats

Het gebeurt de laatste jaren veel dat mensen via handelssites als Marktplaats worden opgelicht door criminelen. De inmiddels beruchte ‘cententruc’ zal hopelijk binnenkort van de baan zijn. Oplichters vragen bij deze truc om ‘eventjes 1 cent over te maken, zodat ik zeker weet dat je bent wie je zegt dat je bent’.

Heb jij weleens te maken gehad met de cententruc tijdens een aankoop online?

Cententruc

Bij de cententruc worden kopers via Marktplaats dus gevraagd om 1 cent over te maken, zodat de verkoper bevestiging heeft van de identiteit van de koper. Wat veel kopers niet weten, is dat zijn of haar bankgegevens op deze manier worden vrijgegeven, zodat de oplichters vrij spel hebben en de bankrekening gemakkelijk kunnen leegplunderen. Dit doen ze door middel van een nagemaakte banksuite die om een gebruikersnaam en wachtwoord vraagt. Wanneer deze worden ingevuld, is het dus te laat en zijn alle bankgegevens voor de oplichters beschikbaar. Hier moet een einde aan komen en daarom werken Marktplaats, de politie en diverse banken samen om deze oplichters aan te pakken.

Phishing-sites

Marktplaats laat weten vanaf nu in zijn app het adres controleren waar een gebruiker een ander naartoe wil laten gaan. “Als dat het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd”, zo laat een woordvoerder weten. Een waarschuwing verschijnt voortaan in beeld als het een ander adres is van een onofficiële betaalsite. Mogelijk gaat het dan om een zogenoemde phishing-site.

Marktplaats service

De handelssite krijgt de laatste tijd te maken met veel oplichtingspogingen rond de dienst ‘Gelijk Oversteken’. Bij deze service maakt een koper geld over naar een derde rekening. Pas als de bestelling is geleverd, wordt het geld overgemaakt naar de verkoper. Indien er niets verstuurd is, krijgt de koper het geld terug. Er zijn echter oplichters die mensen naar een andere plek proberen te lokken.

Politie

“De politie werkt samen met publieke en private partijen om phishing tegen te gaan”, zo laat teamleider Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force van de politie weten. “We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude en Marktplaats werd daarbij vaak genoemd.” Dankzij de vele aangiftes kan de politie een beter beeld schetsen hoe de criminelen te werk gaan. “Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren”, legt Sander uit. “De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing.”

Lees ook: Een ijsje eten in Rome? Je kan er een boete van 250 euro voor krijgen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere