Max Verstappen krijgt taakstraf na incident met Franse coureur


Racecoureur Max Verstappen moet een taakstraf uitvoeren

Formule 1-coureur, Max Verstappen (21), heeft door de autosportfederatie FIA een taakstraf opgekregen. Deze straf werd opgelegd na een incident met een Franse coureur, vlak na de Grote Prijs van Brazilië. Na de race zou Verstappen in het ‘drivers home’ coureur Esteban Ocon een paar keer een duw hebben gegeven. 

De Fransman zou Verstappen van de baan hebben geduwd in de 44e ronde, waardoor de Nederlander van de baan schoot en zijn poleposition verloor.

Maatschappelijke dienstverlening

Om de confrontatie uit de weg te gaan liep Esteban Ocon weg. Als straf voor zijn ongepaste gedrag moet Verstappen binnen een halfjaar twee dagen ‘maatschappelijke dienstverlening’ verrichten voor de autosportfederatie FIA. De raceleiding vroeg Verstappen en Ocon om tekst en uitleg en concludeerde dat de Nederlander artikel 12.1.1 van het reglement van de FIA had geschonden door de Fransman fysiek te belagen. “Op de videobeelden is duidelijk te zien dat Verstappen Ocon opzoekt en hem na enkele woorden meerdere keren in de borst duwt of slaat.”

Uit emotie gehandeld

Aan de raceleiding had Max Verstappen laten weten dat hij boos was wegens de aanrijding tijdens de race en dat hij uit emotie had gehandeld. De stewards gingen akkoord met zijn uitleg dat hij niet van plan was om Ocon te slaan, maar dat hij zich uit de tent gelokt voelde en daardoor zijn geduld had verloren. Verstappen had in interviews al laten weten dat hij boos was geworden vanwege de ‘domme reactie’ van de Fransman.

Sympathie voor Verstappen

“Hoewel we sympathie hebben voor de passie van Verstappen, zijn de stewards van mening dat sporters op dit niveau de verplichting hebben om zich netjes te gedragen en als rolmodellen te dienen voor andere coureurs op alle niveau’s”, oordeelt de raceleiding. “Verstappen heeft dat in dit geval niet gedaan.” Waarschijnlijk had Verstappen de race gewonnen als hij niet in botsing was gekomen met Ocon. Via een binnenbocht stuitte de Fransman, die een ronde achter reed, tegen de auto van Verstappen. “Wat een idioot”, riep Verstappen over de boordradio. Hij kon verder rijden, maar zag door de fout van Ocon, die werd bestraft met een ‘stop and go-penalty’ van tien seconden, zijn tweede zege op rij in rook opgaan. Verstappen werd uiteindelijk tweede.

Lees ook: Jesse Klaver onthult geslacht van zijn derde kindje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: videostill