Met deze tips vermijd je deze zomervakantie de ergste files

Vooral op de wegen richting Frankrijk belooft het deze zomer weer goed druk te worden

In de zomervakantie, met name de bouwvak, vertrekken we met z’n allen richting het zonnige zuiden. Of je nu voor Italië, Spanje of Frankrijk kiest: files ga je vast en zeker tegenkomen. Om het een beetje gezellig te houden onderweg is het zowel voor jezelf, je partner en de kids achterin de auto niet vervelend om een aantal ‘file-ontwijkende-tips’ te ontvangen. Benieuwd? Wij leggen het je uit!

Zo rijd je fluitend in de auto naar de zon.

Eten meenemen

Niet alleen scheelt het veel reistijd om snel een bammetje op een parkeerplaats te eten, maar daarnaast is het ook nog eens een slim trucje om de drukte te vermijden. Voornamelijk de Fransen houden van een lange, uitgebreide lunch. Het is dus slim om juist op dat moment, rond 13:00 uur, je slag te slaan op de snelweg en die files te ontwijken. Gassen maar!

Kies de juiste dag

Er zijn twee zaterdagen die worden bestempeld als ‘zwarte zaterdag’, namelijk zaterdag 3 augustus en zaterdag 10 augustus. Voor veel Nederlanders zijn dit dé dagen om te vertrekken. Voornamelijk de reisjes naar Frankrijk worden op deze dag begonnen. Volgens experts is het verstandig om op een zondag te gaan rijden en wat later op de dag te vertrekken. Vermijd de vrijdag en zaterdag als vertrekdag, aangezien veel vakantiegangers juist voor deze dagen kiezen en de files op deze dagen onvermijdelijk zijn.

Tolweg

Wanneer je op vakantie gaat naar Frankrijk dan is het onmogelijk een tolweg te vermijden. Vaak is een tolweg een oorzaak van verkeersdrukte, aangezien je hier in lange rijen staat te wachten. Bij de ANWB worden tegenwoordig speciale ‘tolbadges’ verkocht. Die plaats je voorin je auto, zodat je bij een tolstation elektronisch kunt betalen. Handig! Kies er daarnaast voor om je auto achter een rij met vrachtwagens te plaatsen. Deze rij lijkt langer, maar één vrachtauto heeft dezelfde lengte als ongeveer 2 tot 3 personenauto’s. Reken maar uit!

Navigeren

Google Maps gaat je helpen de drukke stukken te vermijden. In deze navigatietool wordt namelijk aangegeven op welke stukken het op dat moment erg druk is. Vervolgens berekent deze app ook nog eens waar je dan beter wél langs kan rijden. Daarnaast vind je op internet handige websites waar actuele verkeersinformatie wordt gegeven. Google op het land van bestemming en houd dit bij de hand!

Lees ook: Vakantie op de planning? Zo prop je alles het handigst in de auto!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash