Nederlandse artiesten woedend op prins Bernhard vanwege gratis optredens

Bernhard

De prins vroeg artiesten om gratis op te treden tijdens de Grand Prix in Zandvoort

Artiesten zitten al maandenlang thuis, omdat ze door de coronacrisis nauwelijks of helemaal niet kunnen optreden. Dat prins Bernhard artiesten vraagt om gratis op te treden tijdens de Grand Prix in Zandvoort, schopt dan ook tegen het zere been van de culturele sector. Op sociale media hebben veel artiesten zich negatief uitgelaten over deze bijzondere actie van de pandjesprins. 

Gratis optreden

Woensdag maakte Joshua Nolet van de band Chef’Special bekend dat hij een bijzonder verzoek had ontvangen van niemand minder dan prins Bernhard. Namelijk: of ze wilden komen optreden bij het Formule 1-evenement in Zandvoort. Een vergoeding? Nee, dat zat er niet in. Wel zou het volgens de pandjesprins goede publiciteit zijn voor de band. Joshua was met stomheid geslagen, zo laat hij weten in een video op Instagram. “We moesten het doen voor een paar VIP-tickets. Who cares?”

Extra dolksteek

Na twee jaar eindelijk een optreden, zonder betaling, en dan ook nog bij de Grand Prix van Zandvoort: het evenement dat als extra dolksteek in de rug van muzikanten en de rest van de evenementensector wél door mag gaan terwijl zij op hun gat moeten zitten. Dat doet toch behoorlijk pijn voor de heren van Chef’Special en dat verwoordt Nolet ook. Hij benadrukt daarbij wel dat er niks mis is met de F1. “Maar het zegt zoveel over hoe er naar muzikanten wordt gekeken, en alles wat daarachter zit.”

‘Fuck de prins’

Zijn collega’s uit de culturele sector zijn het daar maar wát mee eens. Op sociale media regent het na Joshua’s filmpje negatieve reacties over Prins Bernhard. “Prins Bernhard Jr. belde”, schrijft Dolf Jansen. “Of ik wil optreden in Zandvoort. Iets met auto’s geloof ik. Het kost me 8000 euro, maar is erg goed voor m’n exposure“, zegt hij cynisch. Ook cabaretier Peter Pannenkoek heeft een boodschap voor de Grand Prix-prins: “Het is niet ‘fuck de koning’ maar ‘fuck de prins’… #pandjesbaas.” Volgens tekenaar Jean-Marc van Tol is Bernhard “de schaamte voorbij”. Sander Schimmelpenninck vat het geheel nog maar eens goed samen. Volgens hem is Nederland “het land is waarin een proletenprins huisjesmelker-miljonair wordt, de vervuilende coronelpandemie F1 naar de duinen van Zandvoort haalt, en toch al gedupeerde muzikanten probeert uit te knijpen”.

Familiekwaaltje

Ook vanuit de politiek klinken er negatieve reacties. Zo zegt SP-parlementariër Peter Kwint: “Je moet maar durven zeg. Miljardenindustrie nodigt band uit voor megapubliek terwijl band al tijden geen geld kan verdienen. Maar een fatsoenlijke vergoeding was te veel gevraagd.” Journalist en politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg merkt op dat zulke acties in de familie zitten. “De musicus die Máxima’s traan veroorzaakte tijdens haar huwelijk met zijn prachtige spel over vaders, kreeg alleen onkostenvergoeding.”

Davina Michelle

De Dutch Grand Prix bevestigt het verhaal van Chef’Special en geeft toe dat de mail naar meerdere artiesten is gestuurd. Toch was niet iedereen zo verontwaardigd over het verzoek. Davina Michelle besloot namelijk ja te zeggen. Zij zingt op 5 september, voorafgaand aan de race, het Nederlands volkslied.

Lees ook: Veel ophef over camping Formule 1: ‘Middelvinger naar de festivals’

Bron: Panorama, Shownieuws | Beeld: BrunoPress