Het nieuwe jaar begint stormachtig: KNMI geeft woensdag code geel af

code geel

Heftige storm: het KNMI geeft code geel af

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en we moeten ons alweer schrapzetten voor een code geel: woensdag 3 januari krijgen we te maken met de eerste storm van 2018! Het KNMI en Weeronline melden dat we op woensdag aan de kust te maken krijgen met een westerstorm die gepaard gaat met zware tot zeer zware windstoten, de windkracht kan oplopen tot 9 of 10! 

Het KNMI heeft zelfs voor woensdag tussen 03:00 ’s ochtends en 18:00 ’s avonds code geel afgegeven.

Code geel
In de tweede helft van de nacht zijn er zware windstoten van 75 tot 100 kilometer uur mogelijk en tijdens buien met onweer kunnen zelfs windstoten van 110 kilometer per uur voorkomen! Overdag houdt de storm tot in de middag aan, pas woensdagavond neemt de wind weer af. Weeronline verwacht het hoogtepunt van de storm aan het begin van de middag en voorspelt grote verkeershinder. Automobilisten wordt gewaarschuwd om woensdag in de kustgebieden niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan.

Warm en nat jaar
2017 was met een gemiddelde temperatuur van bijna 11 graden een bijzonder warm jaar, net als de 2014, 2015 en 2016 eindigde dit jaar in de top 10 van warmste jaren sinds het begin van de metingen. Het jaar was aan de natte kant met een landelijk gemiddelde van ongeveer 840 millimeter neerslag. Met landelijk gemiddeld 1765 uur zon was 2017 zeer zonnig; ‘normaal’ is 1644 uur. Vooral het voorjaar was zonovergoten. Aan de kust scheen de zon het meest. December was de enige echt sombere maand, waarin de zon gemiddeld 40% minder scheen dan gemiddeld.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: KNMI | Beeld: Pexels