NVIC waarschuwt: steeds meer huisdieren slachtoffer van nieuw soort muizengif

Eigenaren van huisdieren worden gewaarschuwd voor het nieuwe soort muizengif

Er is een nieuw soort muizengif in Nederland te vinden, waar steeds meer huisdieren door vergiftigd worden. Het verontrustende nieuws voor eigenaren van huisdieren wordt gedeeld door het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Met name honden worden vaak het slachtoffer van het nieuwe gif.

Meer meldingen

Het NVIC maakt in een jaaroverzicht bekend dat er vorig jaar 35 meldingen binnenkwamen van vergiftigde huisdieren. Het jaar daarvoor, in 2017, waren dit nog maar drie meldingen. Volgens de experts heeft deze enorme stijging te maken met een nieuw soort ratten- en muizengif. In dit gif zit de stof alfachloralose, een bestrijdingsmiddel dat nog niet zo lang in Nederland wordt gebruikt tegen het verdrijven van ongedierte.

Nieuw soort gif

Dankzij de stof vallen de knaagdieren in een diepe slaap, waarna ze uiteindelijk overlijden door onderkoeling. De stof wordt steeds vaker verwerkt in gifsoorten, omdat het traditionele ratten- en muizengif op basis van bloedverdunners volgens het NVIC verboden zijn voor particulier gebruik. Niet alleen ratten en muizen zijn vorig jaar in aanraking gekomen met het gif, maar ook meerdere honden. Ook voor mensen is het gevaarlijk, want bij inname kunnen mensen epileptische aanvallen krijgen of zelfs in een coma raken.

Symptomen besmetting

Symptomen van vergiftiging bij een huisdier kun je herkennen aan braken, diarree, een afwijkende ademhaling en hartslag en veel kwijlen en schuimbekken. Constateer je deze symptomen bij je huisdier, neem dan direct contact op met de dierenarts. Door de vele meldingen pleit het NVIC ervoor om de nieuwe bestrijdingsmiddelen met alfachloralose van de markt te halen.

Bestrijding

Wil je thuis een gif gebruiken om ongedierte te bestrijden, let er dan op dat je het plaatst op een plek waar de huisdieren en kinderen niet bij kunnen komen. Er zijn ook andere alternatieven om op een diervriendelijke manier van ongedierte in huis af te komen.

Lees ook: Muizen en ander ongedierte zijn verleden tijd met déze diervriendelijke truc

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NVIC UMC Utrecht ,Margriet | Beeld: Ellsworth Air Force Base