Onderzoek bevestigt: ‘Katten lijken wél om hun baasje te geven’

onderzoek katten baasje

We moeten onze harige vriendjes niet onderschatten

Hondeneigenaren zullen beamen dat katten niet zo loyaal en aanhankelijk zijn als honden. Vaak lijkt het dan inderdaad ook dat katten een stuk onverschilliger zijn. Toch moeten we onze pluizige vrienden wat minder onderschatten, zo blijkt uit onderzoek.

Katten afstandelijk en onverschillig tegen hun baasje? Niets is minder waar!

Sociocognitieve kwaliteiten

Het Engelse wetenschapstijdschrift Current Biology publiceerde onlangs een studie waarbij gekeken werd naar de band tussen huiskatten en hun baasjes. Wat blijkt? Huiskatten voelen wel degelijk een band met hun baasje. Echter uitten katten dit minder expliciet dan honden dat kunnen doen. “We onderschatten de sociocognitieve kwaliteiten van katten”, stelt een van de onderzoekers. Kort gezegd: katten zijn helemaal niet zo onverschillig als we denken!

‘Behoorlijk aanhankelijk’

70 kittens van tussen de drie en acht maanden oud werden voor het onderzoek bestudeerd. Verschillende testen werden uitgevoerd om de huisdieren op basis van afhankelijkheid in categorieën te delen. De onderzoekers konden na afloop concluderen dat het grootste deel, 65 procent van de kittens, ‘behoorlijk aanhankelijk’ bleken te zijn.

Testen

Tijdens een van de testen werden de kleine katjes twee minuten in een ruimte met hun baasjes geplaatst. Vervolgens werden ze twee minuten alleen in de ruimte gelaten. Bij terugkeer van de eigenaren, nam de stress bij de meeste kittens af en ondernamen de beestjes pogingen om contact te zoeken met hun baasjes. De eigenschappen blijven volgens de onderzoekers aanwezig naarmate de katten ouder worden.

Lees ook: Dit zijn de populairste honden- en kattennamen van 2019

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash