Grote ophef rondom prinses Amalia op cover tijdschrift

Amalia tijdschrift

Het Argentijnse magazine noemt de kroonprinses ‘plussize’

Kort nadat prinses Alexia de cover van een Argentijns tijdschrift sierde, is oudere zus Amalia aan de beurt. De cover met onze kroonprinses wordt echter met grote verontwaardiging ontvangen in Argentinië. Het tijdschrift verwijst namelijk uitdrukkelijk naar Amalia als ‘plussize.’ Lezers vinden het schande dat het uiterlijk van de 16-jarige prinses zo wordt behandeld.

 

Op de cover

Amalia prijkt samen met haar moeder op de cover van het Argentijnse tijdschrift Caras. De foto die het tijdschrift gebruikt is onlangs genomen tijdens de jaarlijkse fotosessie. “De oudste dochter van Máxima toont trots haar ‘plussize’”, is de tekst die bij de foto te lezen is. Deze woorden op de voorkant van het tijdschrift schieten bij veel lezers in het verkeerde keelgat.

Argentijnen spreken van schande

Het Argentijnse publiek is woedend dat de prinses als ‘plussize’ wordt neergezet. Veel mensen vinden het schande dat het uiterlijk van de 16-jarige Amalia op deze manier ter sprake wordt gebracht. “Daar hebben vrouwen hun hele leven mee te maken, dat iedereen het recht meent te hebben om een deel van ons lichaam als verkeerd, mislukt of lelijk aan te duiden”, verklaart de Argentijnse bodyactiviste Lala Pasquinelli.

Woorden terugnemen

“De Argentijnen zijn het over het algemeen niet vaak met elkaar eens, maar dit lijkt het hele land te verbinden. Iedereen spreekt er complete schande van,” licht Peter Schouten, Argentinië-correspondent, toe aan Shownieuws. “Het is volgens mij heel erg denigrerend naar mensen toe die met hun gewicht worstelen. Meisjes, jongens, prinses of niet. Grote schande dat dit pontificaal op de voorkant van een tijdschrift komt te staan.” Veel Argentijnse media vragen het tijdschrift dan ook de woorden terug te nemen en hun excuses aan te bieden aan de royal.

Inspiratie

De redactie van het tijdschrift Caras wilde Amalia juist neerzetten als een inspiratiebron. Ze beschrijven de oudste dochter van Máxima als ‘een prinses die haar puberteit zonder taboes beleeft en haar figuur van echte vrouw verdedigt’. Veel lezers blijven het oneens met de keuze van het blad. Dat is ook te lezen in de reacties op de cover op Instagram, die bijna allemaal dezelfde strekking hebben: “Dit is de toekomstige koningin van Nederland en ze werkt ontzettend hard om zich hierop voor te bereiden. Moeten we het niet over haar intelligentie en inzet hebben in plaats van een 16-jarige een eetstoornis aan te praten?” De koninklijke familie zelf, die op dit moment op vakantie in Griekenland is, heeft nog niet op de ophef gereageerd.

Lees ook: Willem-Alexander en Máxima openhartig over social media dochters

Bron: Shownieuws | Beeld: RVD, fotograaf: Wesley de Wit