Ouderenmishandeling: het komt vaker voor dan je denkt

ouderenmishandeling

Eén op de twintig ouderen krijgt te maken met ouderenmishandeling

Hoe schokkend het ook klinkt, het zijn helaas de harde feiten. Vorig jaar februari werd bekend gemaakt dat ongeveer honderdtwintigduizend thuiswonende ouderen te maken hebben met mishandeling. Het is moeilijk te herkennen en aan te pakken, daarom wordt er vanaf vandaag een tv-campagne opgestart om de ouderenmishandeling te voorkomen. 

Cijfers om van te schrikken!

Ouderenmishandeling

Vorig jaar werd het onderzoek naar mishandeling bij ouderen in eigen huis door het RIVM uitgevoerd. Hieruit bleek dat één op de twintig ouderen last heeft gehad van belediging, treiterijen of werd gekleineerd en uitscholden. Daarnaast is er in sommige gevallen ook sprake van lichamelijk geweld en financiële uitbuiting. Vaak gebeurt dit achter gesloten deuren en wordt er door de ouderen geen melding gemaakt. De daders zijn vaak gezinsleden, familie, ex-partners of vrienden. Ook de thuiszorg of andere zorgverleners aan huis maken zich er schuldig aan.

Financiële mishandeling

Je gelooft het niet, maar dit komt vaak voor. In de tv-campagne die door heel Nederland gepubliceerd wordt, is er een voorbeeld van financiële mishandeling te zien. Zo zie je een dochter die stiekem de pinpas van haar moeder meeneemt om te shoppen, de moeder heeft niets door.

Opletten

Wijkverpleegkundige Marjolein Zilverentant geeft aan: “Ik zit nu dertig jaar in het vak. In al die jaren is er nog nooit een oudere naar mij toe gekomen die zelf toegaf dat er sprake was van mishandeling. Mensen in de directe omgeving van de ouderen weten vaak dat er iets mis is, maar weten niet hoe ze in actie kunnen komen.” De tv-campagne roept mensen op om in zo’n geval gelijk een melding te maken. Benieuwd waar je op kan letten? Op de website van de Rijksoverheid staan de mogelijke signalen.

Lees ook: Zoveel zonnebrandcrème moet je eigenlijk gebruiken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash

Array