Dít is waarom je moet poepen als je zenuwachtig bent

Aha, zo zit dat dus

We kunnen bij hoog en laag volhouden dat we niet poepen, maar tóch moet iedereen zo nu en dan even het toilet bezoeken voor een nummertje twee. Normaalste zaak van de wereld. Het liefst doen we de grote boodschap wanneer het ons uitkomt, maar je darmen hebben weleens andere plannen. Voel jij ook opeens aandrang als je zenuwachtig bent? Wij weten nu hoe dat komt!

Het is best logisch.

Voedingsstoffen

Wanneer we een flinke maaltijd hebben gegeten, duurt het normaliter zo’n 24 tot 48 uur tot de genuttigde voeding er weer uitkomt in de vorm van een grote bruine boodschap. In deze tijd heeft je lichaam de voedingsstoffen eruit gepikt. Maar als je stress ervaart, gaat dat proces net even anders. 

Stress aanmaken

Je lichaam maakt geen onderscheid in wat voor stress je hebt. Spanning voelen omdat je kind gaat afzwemmen of stress ervaren op je werk, voor je lichaam is het hetzelfde. Stress ziet het lichaam als een bedreigende situatie en daarom zal je lichaam er alles aan doen om je te beschermen. Word je opeens heel erg zenuwachtig (bijvoorbeeld wanneer blijkt dat je die ene presentatie helemaal vergeten bent voor te bereiden) dan stijgt de hoeveelheid CRF in je hersenen. CRF, oftewel corticotropin-releasing factor, geeft een seintje af aan je lichaam.

Dikke darm

Het seintje dat door CRF wordt afgegeven zorgt ervoor dat je dikke darm zich meer gaat aanspannen en ontspannen. Gevolg? Je moet poepen. Op deze manier ontdoet je lichaam zich van eventuele afvalstoffen. Dit verklaart weer een hoop!

Lees ook: Dít is wat je het beste kunt doen als je al een paar dagen niet kunt poepen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: Pixabay