Politie zet nieuw wapen in: flitsers zien dat telefoon gebruikt wordt in auto


Word je geflitst terwijl je aan het appen bent? Dan kost je dat 240 euro

Het is al enige tijd verboden: je telefoon gebruiken in de auto terwijl je aan het rijden bent. Toch doen nog steeds veel mensen het. Daarom zet de politie een nieuw wapen in: flitsers die kunnen zien of je je telefoon in de auto gebruikt. Op deze manier kunnen bestuurders niet alleen fikse boetes voor te hard rijden ontvangen, maar ook voor het gebruik van de telefoon in de auto.

De politie laat weten dat de eerste proef goed is verlopen en dat de tweede test inmiddels van start is gegaan.

Eerste proef

Namens de Nationale Politie vertelt Egbert-Jan van Hasselt in De Telegraaf hoe de eerste proef werd uitgevoerd. Politieagenten hebben 38 uur lang het voorbijgaande verkeer op een locatie in Utrecht in de gaten gehouden. In dit tijdsbestek passeerden ruim 60.000 automobilisten, waarvan 10 procent als verdacht werden bestempeld. “Bij nadere bestudering bleek dat van deze 6150 bestuurders er 464 daadwerkelijk een mobiele telefoon in hun hand hadden”, zo laat Van Hasselt weten.

Handigheidjes om bestuurders te betrappen

Omdat de eerste proef goed is verlopen, loopt er nu een tweede experiment. De flitser slaagt er hier in om door de spiegeling van de voorruit te kijken om goed te kunnen zien wat de bestuurder doet. Op het moment maken politieagenten al gebruik van andere handigheidjes om bestuurders te betrappen. “We hebben camera’s in skiboxen, op fietsendragers op het dak van een auto, maar zetten ook bussen en campers in om vanaf hoogte een auto in te kunnen kijken”, zo onthult Van Hasselt aan De Telegraaf. “Want veel overtreders bedienen hun smartphones buiten het zicht op hun bovenbeen.”

Fikse boete

De nieuwe flitsapparatuur komt overeen met de apparatuur die de politie gebruikt om hardrijders en automobilisten die rood licht negeren te pakken. Bedient een bestuurder zijn smartphone tijdens het rijden dan wordt er door de flitser een foto gemaakt. De boete van het CJIB wordt vervolgens automatisch naar de overtreder thuisgestuurd. En wat de schade is als je geflitst wordt door deze nieuwe apparatuur? Die is niet mis, namelijk 240 euro…

Lees ook: Humberto Tan reageert op einde van RTL Late Night

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: Wikipedia, Silver Spoon