PostNL krijgt toestemming om prijs postzegel nóg meer te verhogen

Postzegels mogen straks meer dan één euro per stuk kosten

Verstuur je nog regelmatig een brief per post? Dan kan het je binnenkort meer geld gaan kosten. De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft PostNL namelijk toestemming gegeven om de prijzen voor postzegels te verhogen. Naar schatting worden postzegels volgend jaar 16,4 procent duurder.

Omgerekend worden de postzegels 14 cent duurder en betaal je straks maximaal 1,01 euro.

Prijs postzegels

Op dit moment kosten postzegels 87 cent per stuk. Het is nog de vraag of PostNL de maximale ruimte om de prijs van postzegels te verhogen ook gaat benutten. Het bedrijf heeft zelf aangegeven voor een ‘gematigde verhoging’ te willen gaan. De afgelopen jaren mocht het postorderbedrijf ook de prijzen verhogen. Dit jaar mocht de prijs met 11 cent omhoog, maar heeft PostNL de prijzen uiteindelijk verhoogd met 4 cent.

Daling omzet

Het ACM vergelijkt ieder jaar de prijs van postverzendingen, de eventuele daling van het aantal brieven dat verstuurd wordt en de inflatie. Kort samengevat, hoe minder post er verstuurd wordt, hoe hoger de tarieven mogen zijn. Het postorderbedrijf zag de omzet op postbezorging het afgelopen kwartaal dalen van 400 naar 380 miljoen euro. Pakketverzending zit nog wel in de groei. Hierbij steeg de omzet van 373 miljoen naar 402 miljoen euro. Later dit jaar zal PostNL zelf bekend maken hoeveel de prijs van de postzegel precies zal gaan stijgen.

Lees ook: Operatie in het verschiet? Dit zorgt voor minder behoefte aan pijnstilling achteraf

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Wouter Hagens