Is het gebruiken van een power bank in een vliegtuig gevaarlijk?

Heb jij hier weleens over nagedacht?

Het is topdrukte op Schiphol. Velen zijn onderweg naar hun vakantiebestemming en moeten daarvoor soms erg lang in het vliegtuig zitten. Ook als je niet zo lang in het vliegtuig hoeft te zitten, wil je onderweg graag wat vermaak hebben. De een gaat een boek lezen en een ander was zo slim om een film te downloaden op Netflix. Als je veel op je telefoon doet, slurpt dat batterij. Gelukkig was je zo slim om een power bank mee ten nemen, zodat je je telefoon kunt opladen. Of is het toch niet zo verstandig om een mobiele oplader mee te nemen?

Is het gevaarlijk om een mobiele oplader -oftewel een power bank- voor je telefoon mee te nemen het vliegtuig in?

Gevaarlijk

Is het meenemen van een power bank in het vliegtuig wel verantwoord? Een vraag die vaak wordt gesteld na een heftig incident met een telefoon. In Barcelona vloog een telefoon in het vliegtuig in brand nadat deze aan een power bank was aangesloten. Het gebeurde voor het vliegtuig opsteeg en passagiers waren genoodzaakt het vliegtuig meteen te verlaten.

 

Strenge regels

Vliegtuigmaatschappijen hanteren strenge regels over welke spullen je wel en niet mee mag nemen als je het vliegtuig instapt. Zo is het -uiteraard- verboden om wapens en scherpe voorwerpen mee te nemen en mag je ook geen vloeistoffen in grote verpakkingen meenemen. Wel mag je een power bank of batterijen voor je laptop meenemen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je deze in het vliegtuig ook gebruiken. Iets wat in de toekomst kan veranderen.

Power bank gebruiken

Bij KLM mogen power banks niet in het vliegtuig worden gebruikt, iets wat bij andere maatschappijen binnenkort wellicht ook wordt ingevoerd. “In batterijen zit lithium. Dat is een zeer brandbaar metaal. Dat reageert heel snel met zuurstof en met water”, legt Erik Kelder, batterijdeskundige TU Delft, uit aan RTL Nieuws. Batterijen zijn altijd gevaarlijk, omdat er energie in zit. “Als er kortsluiting plaatsvind, dan wil die energie in één keer naar buiten toe.” Dit kan plaatsvinden als de batterij valt. Als dit gebeurt kan de energie in één keer vrijkomen, waardoor de batterij warm wordt. Wat er vervolgens gebeurt is dat de batterij kapot kan gaan en zelf kan exploderen!

De wetenschapper verwacht dan ook dat luchtvaartmaatschappijen vanwege het explosiegevaar maatregelen zullen treffen. Kelder verwacht dat het gebruik van lithuimbatterijen gedurende de vlucht verboden worden, maar blijft het wel toegestaan om de batterijen mee te nemen.

Lees ook: Gaat de batterij van jouw iPhone snel leeg? Dankzij dit trucje niet meer

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Tips en Weetjes