Proost: dit is wat je moet weten wanneer je Bourbon gaat drinken

Voor je het weet schenk jij je glas vol met een smaakvolle bourbon

Ben je van plan een flinke, sterke en smaakvolle borrel te gaan drinken? Dan gaat jouw voorkeur misschien wel uit naar whiskey. Naast het feit dat whiskey in alle soorten en maten verkrijgbaar is, heb je ook nog bourbon. Bourbon heeft een rijke smaak en is volgens ‘de kenners’ duidelijk te onderscheiden van een whiskey. Nieuwsgierig?  Wij vertellen je er alles over. 

Bourbon heeft een unieke smaak.

De smaak

Hoe herken je de smaak van bourbon? Dat is een vraag waar je niet direct een antwoord op kunt geven. Bourbon is vooral bekend om de karakteristieke smaak van karamel, vanille, chocolade en gedroogd fruit. Soms wordt deze samenstelling aangevuld met andere bijzondere smaken zoals kersen, gekonfijte sinaasappel, toffee, zwarte peper, honing, tabak, leer, kampvuur of geraniums. Een hele rits aan bijzondere smaken, maar toch herken je altijd de smaak van bourbon.

Amerikaanse whiskey

Hoe herken je nou die smaak van bourbon? Bourbon komt om precies te zijn uit Kentucky, waar men destijds een overschot had aan mais. Simpel gezegd is bourbon Amerikaanse whiskey, maar dan gemaakt van mais. Velen denken dat de ietwat zoetere smaak van bourbon te danken is aan de hoeveelheid mais, maar niets is minder waar. Het zijn juist de karakteristieke smaaktonen in bourbon die wij met zoetigheid associëren.

Strenge regels

Er gelden een aantal strenge regels als het gaat om bourbon. Een whiskey mag pas een bourbon genoemd worden wanneer het in Amerika is gemaakt. Daarnaast moet het 51 procent mais bevatten en mag de straight bourbon niet vermengd worden met andere dranken of kleurstoffen. Bourbon bevat 60 procent alcohol. Een laatste eis is daarom dat de bourbon in de tweede destillatie van het productieproces een alcoholpercentage onder de 80 procent moet hebben.

Straight en blended

Ben je van plan een fles bourbon whiskey aan te schaffen? Dan let je nog een keuze. Bourbon wordt onderverdeeld in straight bourbon en blended bourbon. De namen zeggen het eigenlijk al: straight bourbon heeft minstens twee jaar gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten en hier worden geen andere dranken en kleurstoffen aan toegevoegd. Blended bourbon bestaat daarentegen uit minimaal 51 procent straight bourbon én een aantal andere gedestilleerde dranken en kleurstoffen.

Lees ook: Mensen die veel alcohol drinken zijn vaak slimmer

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest

Bron: VN, Gall & Gall | Beeld: Unsplash